Bár a menü ünnepi, de karácsonykor se pazaroljuk az élelmiszert!

Bár a menü ünnepi, de karácsonykor se pazaroljuk az élelmiszert!

A karácsony a nagy sütés-főzések ideje, ami valójában természetes, hiszen mindenki szeretné megadni a módját az ünnepnek. Azonban rossz belegondolni, hogy ebben az időszakban mennyi élelmiszert pazarolunk. Ugyanakkor nem nehéz ezen változtatni – hasznos ötleteket mutatunk!

Az, hogy az ünnepek alatt bőségesen terített asztal várja a családokat, szinte mindenhol megszokott. Ha azonban az ünnepi bevásárlás, sütés-főzés forgatagára tekintünk, bizony azzal is szembesülnünk kell, előfordul hogy élelmiszert pazarolunk ebben az időszakban. 

Ám ezen némi odafigyeléssel változtatni lehet. dr. Boros Anita, az ITM államtitkára Böröcz Zsófia séf-gasztromentor segítségével néhány hasznos ötletet is bemutatott, hogy karácsonyra ne csak finom, hanem környezettudatos fogások születhessenek. Az elkészült ünnepi menü pedig a következő: birsalmás kenyérpuding, karfiolleves – pirított tökmagos karfiolmorzsával és pestós csirkemellrolád, egészben sült zeller pirítva, almás zellersaláta.

De tényleg szükség van arra, hogy máshogy álljunk az ünnepi menühöz? Sajnos igen. Ugyanis csak Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, az Európai Unióban pedig 88 millió tonna. A vevők az üzletekben eleve úgy vásárolnak, hogy inkább a később lejáró élelmiszereket választják, ezzel a boltokat állandó kihívás elé állítva, hogy folyamatosan minél későbbi lejáratú termékekkel töltsék fel a polcokat. Ezért választják azt a módszert az üzletek, hogy visszaküldik a gyártónak a megmaradt élelmiszert, és ott megsemmisítik. Hogy ezt a folyamatot valamiképp megszakítsuk, nem árt tisztában lenni alapfogalmakkal. A fogyaszthatósági idő a gyorsan romló élelmiszerekre vonatkozik, ilyen a húsáru, tejtermék, tojás, pékáruk. Ezekről elmondható, hogy 5-10 nappal a tényleges fogyaszthatósági időt megelőző dátumot tüntetik fel a csomagoláson a maximális biztonság érdekében. Sokszor még ezután is fogyaszthatók ezek az élelmiszerek! A minőségét megőrzi kifejezés pedig még ennél is tágabb fogalmat takar, ugyanis ez olyan élelmiszerekre vonatkozik, amelyek a jelzett dátum után élvezeti értékükből veszíthetnek, a gyártó eddig az időpontig garantálja a vállalt minőséget, de ettől még nem romlanak meg, és emberi fogyasztásra teljesen alkalmasak (ilyenek például a konzervek, kekszek, fűszerek).

Az már egy nagy előrelépés, ha a fentiek jegyében tudatosan vásárolunk a főzéshez, de vannak még hasznos tippek. Ha vásárlás előtt körülnézünk otthon, és azt használjuk el, amit a hűtőben, kamrában találunk, már nagyot léptünk előre az élelmiszerpazarlás ellen. Ha mégis vásárlásra kerül a sor, gondoljuk át, mit szeretnénk főzni, enni, listával vásároljunk. Mindenből csak annyit vegyünk meg, amennyire valóban szükségünk van. Jó ötlet, ha csomagolásmentes boltban vásárolunk, hiszen ezzel is óvjuk környezetünket a felesleges hulladéktól. Azzal is jelentősen csökkenthetjük a környezetterhelést, ha helyi termelőktől, piacokon vesszük meg, amit lehet, így ugyanis kisebb a szállítás miatt keletkező energia. Hazaérve úgy pakoljunk a hűtőbe, kamrába, hogy a régebbi vagy gyorsabban megromló élelmiszerek kerüljenek szem elé a polcokon, így nem felejtődnek el, és nem jutnak majd felhasználatlanul a kukába. Ha pedig készétel-maradékunk van, akkor fagyasszuk le, később egy sietős napon kiváló ebédnek, vacsorának örülhetünk majd. 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.