Ünnepi receptek – Karfiolleves, pirított tökmagos karfiolmorzsa

Ünnepi receptek – Karfiolleves, pirított tökmagos karfiolmorzsa

2020. december 22.

Hozzávalók 4 főre

  • Karfiol, 1 nagyobb fej, kb 0,5 kg
  • Tej 2,5 dl
  • Só, kristálycukor
  • Vaj 0,1 kg

A morzsához:

  • Tökmag 3 evőkanál
  • Currypor 1 tk
  • Só 1 csipet
  • Száraz kenyér, vagy durvaszemű zsemlemorzsa 5 dkg

A leveshez a karfiol egyik háromnegyedét szedjük rozsáira. A nagyon vastag torzsa részt tegyük el egy zöldségalapléhez. A többi részt vágjuk kisebb-nagyobb darabokra, dobjuk a lábosba, majd öntsük fel a tejjel, és annyi vízzel, hogy pont ellepje. Sózzuk és adjunk hozzá kevés kristálycukrot is.

Amíg fő a karfiolunk készítsük el a morzsát. Egy aprítóba tegyük bele a karfiol másik felét, a morzsát, tökmagot és a fűszereket. Addig daráljuk, amíg egy morzsaszerű állagot kapunk. Egy serpenyőben egy kanál olajon pirítsuk le. Tegyük félre tálalásig.

Eddigre már biztosan megpuhult a karfiolunk. Tegyük egy turmixgépbe annyi folyadékkal, hogy a megfelelő állagot elérjük. Kezdjünk egy kevéssel és folyamatosan adjunk hozzá, hogy nehogy túl híg legyen. Kóstoljuk, ha kell sózzuk majd tegyük bele a kockázott hideg vajat, hogy krémes legyen.

TIPP: A leveleket se dobjuk el. A levelek zöld részét hirtelen forrázzuk, majd jeges vízben hűtsük le, majd alaposan szárítsuk le papírkéztörlőn. Ha már szárazak nem túl forró olajban hirtelen süssük őket meg chips-nek. A végén sózzuk. Ha tovább akarjuk tárolni az olajban sütés után tegyük 60 fokos sütőbe száradni 1 órára.

további cikkek

Ők az „Álmodd meg Te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat” 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
A “Hasznosítsunk újra, használjunk többször!” fotó pályázat nyerteseit Dr. Boros Anita jelentette be 2021. január 12. Hulladékcsökkentési hét
Kihirdetésre kerültek a “Fiatalokkal a fenntarthatóságért!” poszter pályázat nyertesei 2021. január 07. Hulladékcsökkentési hét
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.