Űzzünk sportot a hulladékcsökkentésből otthon is!

Űzzünk sportot a hulladékcsökkentésből otthon is!

Zöld ház - hulladékcsökkentés otthonHa már a munkahelyünkön jól megy, otthon is bevezethetjük a „minimum-hulladék” elvet… Az ideális persze az lenne, ha nemcsak egyik vagy másik helyen tennénk így a dolgunkat, hanem ennek az elvnek a mentén élnénk az életünket.

Otthon is legyünk kreatív hulladékcsökkentők!

Vegyünk tartósan használható termékeket az egyszer használatosak helyett például textil törlőkendőt a papír helyett, tartósan használható borotvát, újratölthető tollat és tölthető elemeket.

Mielőtt kidobunk valamit, mindig gondoljuk végig, hogy biztosan nem tudjuk-e azt még valamire használni!

Zöld szappan készítéseTusfürdő helyett vásároljunk szappant, mert a csomagolása inkább tekinthető környezetbarátnak (kevesebb hulladékkal jár, és a papír mindig „zöldebb” megoldás a műanyagnál).

Harcoljunk a papírhulladék-hegyek ellen: ragasszunk a postaládánkra „Nem kérek szórólapot!” matricát.

Válasszunk energiatakarékos izzókat, amelyek 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, és hatszor vagy akár nyolcszor tovább tartanak a nem energiatakarékos változatoknál.

A háztartási szemét több mint 30 százaléka biológiailag lebomló hulladék (konyhai és kerti hulladék, hamu, stb.). Komposztáljuk amit lehet, így kevesebb lesz a szemét mennyisége és kiváló tápanyaghoz jutnak a növényeink. Ez Komposztáláskivitelezhető társasházak esetében is – ekkor a lakóházunk közös kertjének teszünk jót. 🙂

Próbáljuk újrahasznosítani vagy megjavítani, javíttatni, amit csak lehet! Az egy főre jutó elektronikai hulladék éves mennyisége 13-25 kg, ráadásul gyakran környezetszennyező, mérgező anyagokat (például ólmot és higanyt) tartalmaznak. Selejtezésnél mindig jusson eszünkbe, hogy használt dolgainkat, megunt bútorainkat adhatjuk olyan szervezeteknek, amelyek ezek felújításából élnek, vagy eljuttatják azokat rászoruló embertársainknak. Gondoljuk végig: a szemétdombra került tárgyaink nagy részét mások újra tudnák használni, hasznosítani…

Fölösleges ruháinkat ajándékozzuk jótékonysági szervezeteknek vagy adjuk tovább barátainknak, családtagjainknak.

Munkahelyi hulladékcsökkentési tippjeinket itt találod!

Gondold végig, hogyan tudnátok otthon csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét, és jelentkezzetek az Európai Hulladékcsökkentési Hétre saját akcióval vagy válasszatok a mi akcióötleteink közül!

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.