Űzzünk sportot a hulladékcsökkentésből a munkahelyünkön!

Űzzünk sportot a hulladékcsökkentésből a munkahelyünkön!

űzz sportot a hulladékcsökkentésbőlEgészen apró döntésekkel nagy eredményt érhetünk el a körülöttünk keletkező hulladékok csökkentésében. Az elsődleges cél a megelőzés, azaz azt elérni, hogy ahol csak lehet, egyáltalán ne keletkezzen hulladék, ha pedig elkerülhetetlen, akkor minél kevesebb mennyiség kerüljön szemeteseinkbe. Annak érdekében, hogy a kreativitásod beindítsuk, összeszedtünk néhány gondolatébresztő tippet…

Munkahelyi hulladékcsökkentésMivel a mai világban lassan ott tartunk, hogy a munkahelyünkön több időt töltünk (ébren :), mint otthon, jó gyakorlataink ismertetésében is alkalmazkodunk korunk ezen elvárásához. Nézzük tehát először…

Legyen prioritás a munkahelyünkön a hulladékcsökkentés!

Kommunikáljunk elektronikus úton, azaz e-mailben és kerüljük a fax használatát vagy a postai levelezést. Lassan mindenütt ez lesz a természetes, alkalmazkodjunk eme elváráshoz!

Csak olyan dokumentumokat nyomtassunk ki, amelyekre valóban szükségünk van papíralapon, és feltétlenül legyen alapbeállítás a kétoldalas nyomtatás. A kiürült festékpatronokat ne dobjuk ki, hanem töltessük újra.

Az irodában saját bögrénkből igyunk, így nem telik meg műanyag poharakkal a szemetes, és kicsit otthonosabban is érezhetjük magunkat, ha állandóan a szemünk előtt van a párunktól, nagymamánktól, ne adj’ Isten az anyósunktól kapott Sajtá bögre műanyag pohár helyettbögrénk. 🙂

Gyűjtsük össze a használt papírlapokat és azokra jegyzeteljünk, így kevesebb papírt használunk, és kevesebb papír hulladékot „termelünk”.

Tudatosan válasszuk ki irodai eszközeinket. Részesítsük előnyben az újratölthető, újrahasználható, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokat, termékeket, amelyeken megtalálható például a Magyarországon használt Környezetbarát Termék jelzés vagy az Európai ökocímke.

Kávé vagy tea vásárlásánál inkább nagy tételben gondolkodjunk, ezzel kevesebb hulladékot termelünk és pénzt is megtakarítunk.

Feleslegessé vált elektronikai berendezéseinket adjuk olyan vállalkozásoknak, intézményeknek, egyéb szervezeteknek, amelyek még tudják használni azokat.

Sorozatunkat hamarosan otthoni tippekkel folytatjuk…

Közben találjátok ki, hogyan tudnátok a munkahelyeteken csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét, és csatlakozzatok az Európai Hulladékcsökkentési Héthez saját akcióval vagy válasszatok a mi akcióötleteink közül!

Használd újra a nyomtatott papírokat

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.