Hozz ki többet kevesebből az Európai Hulladékcsökkentési Héten!

Hozz ki többet kevesebből az Európai Hulladékcsökkentési Héten!

EWWR 2015 Többet kevesebből!Idén ez a központi témája a kezdeményezésnek, amelynek fő célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2015. november 21-29. között lesz.

EWWR 2015 Többet kevesebből! - MegtakarításAz összeurópai akciósorozat szervezői minden évben egy központi témára fűzik fel az eseménysort. Idén ez a „Hozz ki többet kevesebből!” gondolat, amelynek lényege, hogy minél kevesebb erőforrás felhasználásával érjük el ugyanazt a megszokott eredményt.

Ide tartozik többek között tárgyaink kreatív újrahasznosítása, újrahasználata, eszközök kölcsönadása, bérlése azok megvásárlása helyett. Ezek során minden esetben ugyanazt az anyagmennyiséget több dologra, többször használjuk fel, azaz többet hozunk ki belőle. Ráadásul kevesebb egyéb erőforrást is használunk fel hozzá.

EWWR 2015 Többet kevesebből! - ÖkodizájnSzintén jelentheti például termékek vásárlása helyett szolgáltatások nyújtását, igénybe vételét, miután egy ilyen akció is az anyagfelhasználás minimalizálására irányul.

Néhány konkrét példa lehet a megvalósítandó akciókra az ökodizájn vagy kreatív újrahasználati workshop, esetleg verseny szervezése, amikor kifejezetten tárgyak és anyagok újrafelhasználására fókuszálunk. Ugyanilyen lehetőség a kávézó és szerviz vagy közösségi szerviz, amikor a kávézás mellett elromlott, eltört, stb. berendezési tárgyakat, eszközöket javítunk meg, azaz mindenki bedob valamit a közösbe, kávéfőzőt, szerszámot, tudást és képességet a szereléshez. Költségtakarékos és nem utolsósorban tökéletes közösségépítő megoldás. 🙂

Ezek természetesen csak gondolatébresztő ötletek, amelyek közül még néhány itt is megtalálható, de örömmel veszünk minden további megvalósítandó ötletet, és nem fogunk irigykedni, ha kreatívabbak vagytok. 🙂

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez november 6-ig tudtok csatlakozni!! 🙂

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.