Zöld hulladék: illegális lerakás helyett legális felhasználás

Zöld hulladék: illegális lerakás helyett legális felhasználás

Zöld hulladék: illegális lerakás helyett legális felhasználás

A “Tisztítsuk meg az országot!” projekt első ütemében számos helyszínről jelentettek nagy mennyiségű illegálisan lerakott zöld hulladékot, mely elsőre ártatlannak tűnik, de ez nem így van. A nyári extrém melegben akár súlyos természetkárosító hatása is lehet: fokozott tűzveszélyt, a rágcsálók elszaporodását és fertőző betegségek kialakulását is okozhatja az érintett területen.

A zöld hulladék illegális lerakása ugyanúgy büntetendő, mintha kommunális hulladékról lenne szó. Sokan mégis megteszik kényelmi okokból vagy pusztán tájékozatlanság miatt, főleg amióta országszerte szigorították az avarégetést, ami egyébként szintén nem volt környezetkímélő módja a zöld hulladéktól való megszabadulásnak. 

Az eddig megszokottal ellentétben akkor tesszük a legjobbat a kertünkkel és a környezettel, ha a zöld hulladéktól nem szabadulunk meg, hanem magunk komposztáljuk. A komposztálás során humusz keletkezik, mely értékes tápanyagokkal tölti fel a megfáradt földet, és serkenti kultúrnövényeink egészséges növekedését. A házi komposztálás ráadásul semmiféle beruházást nem jelent, kezdésnek az is elég, ha a kert egy félárnyékos sarkában gyűjtjük össze a zöld hulladékot. Ha valaki esztétikusabb megoldást keres, vásárolhat komposztládát vagy készíthet házilag keretet fából.

A komposztáláshoz két dologra van szükség: oxigénre és nedvességre, ezért fontos, hogy megfelelő legyen a tárolóhely levegő-ellátottsága és vízelvezetése. Azaz a komposztálónk ne legyen zárt, és ne legyen alja, hogy a felesleges víz távozhasson. 

A kertben keletkező lomb, száraz levél, vágott virág, gally, levágott fű, növénynyesedék, faforgács, szalma, faapríték mind-mind komposztálható, de a háztartási zöld hulladékok, mint zöldségek, gyömlcsök, olajos magvak, csonthéjak, kávé, tea, fűszer- és gyógynövények, tojáshéj, valamint a fahamu is beledobható a komposztba. Fontos, hogy ne kerüljön bele hús, csont, főtt étel és húsevő állatok ürüléke. 

A komposztálás mellett törvényes és környezetkímélő megoldás lehet a zöldhulladék elszállíttatása is a helyi szolgáltatóval. A zöld hulladékot ebben az esetben is komposztálják, és visszakerül a temészet körforgásába.

további cikkek

Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Az INNOMATIK Megoldástechnika Kft. folyamatosan elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és olyan kreatív megoldásokat kínál, amelyek csökkentik a környezeti terhelést. Most bemutatjuk, hogyan hozza létre a cég a mindennapi működésében az innovációt és a környezettudatosságot. hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.