Szabadulj meg környezettudatosan a régi mobilodtól (is)!

Szabadulj meg környezettudatosan a régi mobilodtól (is)!

Mobiltelefon újrahasznosításTudtad, hogy a mobiltelefonban a periódusos rendszer elemeinek több mint a fele benne van? És azt, hogy az okostelefon kijelzője mérgező higanyt is tartalmazhat? És, hogy a benne lévő ritkaföldfémek miatt különösen értékes hulladéknak számít?

Vidd vissza megunt/használhatatlanná vált készülékedet február 9-ig, és nyerj vele autót!Ezernyi okot sorolhatnánk fel annak megindoklására, miért ne dobd a kukába a régi, megunt, vagy már nem működő mobilodat.

…. Például mert veszélyes anyagokat tartalmaz  

Ha a készülékek nem szakavatottan kerülnek bontásra, nagy eséllyel kerülnek nem megfelelő helyre azok a környezetre és az élő szervezetek, így ember egészségére is veszélyes anyagok, amelyek addig a telefonba voltak „zárva”. Ilyen például az ólom, az elő- és hátlapban vagy a telefontöltőben előforduló brómozott lángállók, és például az LCD-ben Veszélyes anyagokat tartalmazó mobiltelefon(folyadékkristályos kijelző) felhasznált higany. Az ilyen mérgező anyagok a hulladéklerakókban pihenve belekerülhetnek a levegőbe, beszivároghatnak a talajba, és előbb-utóbb felhalmozódhatnak az élő szervezetekben.

A sarki jegesmedvék szervezetében például már nagy mennyiségben kimutatták a brómozott lángállók jelenléték. Ez annak köszönhető, hogy ezek az anyagok a medvék táplálékául szolgáló tengeri halakban is felhalmozódtak.

Az ilyen veszélyes anyagok közül több rákkeltő, befolyásolja a hormonrendszer működését, fejlődési rendellenességeket okoz, és van, amelyik idegméregnek számít.

….Vagy azért, mert hulladékként is különösen értékes, ha a megfelelő helyre kerül

Mobiltelefonok újrahasznosításaA mobilokban lévő nyomtatott áramkörű lapok gyártásakor nagyon értékes fémeket (arany, réz) is felhasználnak. Igaz, hogy egy-egy készülék nagyon kis, milligrammban mérhető mennyiségeket tartalmaz ezekből, a visszanyerésük nagyon fontos feladat.

Egyrészt azért, mert a Föld nyersanyagkészletei végesek, másrészt pedig azért, mert a fémek a legjobban hasznosítható anyagok közé tartoznak: a szerkezetük jól bírja az újabb és újabb feldolgozást. És miért is kéne ismételten kibányászni, ha már egyszer megtettük?

Ráadásul, ha ezeket az anyagokat vissza tudjuk nyerni és újra és újra hasznosítani tudjuk, kevesebb fémet kell kibányászni a földből, tovább elég bolygónk nyersanyagkészlete, és a környezet is kevésbé szennyezzük a folyamattal, mi pedig azzal a megnyugtató érzéssel távozhatunk, hogy tettünk valami igazán fontosat.

Add le a régi telefonod február 9-ig a „Belső értékek” kampány keretében!

A Belső értékek – A megkopott külső értékes belsőt takar elektromos és elektronikai hulladékgyűjtő akció és nyereményjátékunk keretében február 9-ig szabadulhatsz meg a régi, megunt, vagy már nem működő Használt mobiltelefonok e-hulladékmobilodtól (is – de igaz ez más elektromos és elektronikai készülékedre is). Addig a hétvégéken a bauMax, a Media Markt és az INTERSPAR, valamint akár hétköznap és hétvégén is a Praktiker áruházaiba viheted vissza ezeket a készülékeket is. Minden egyes darabért egy 1000 Ft értékű levásárolható kupont, valamint egy nyereményszelvényt kapsz ajándékba. Az utóbbin található kód beküldésével pedig egy nagy értékű Opel Astra személyautót nyerhetsz!

Adj esélyt magadnak egy értékes nyereményre, megunt berendezéseidnek pedig egy hasznos hosszú élettartamra – kis „átalakítással”.

Részletek a gyűjtésről és a nyereményjátékról, valamint a kuponbeváltás feltételeiről a www.szelektalok.hu/e-hulladek oldalon olvashatók!

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.