Őrizd meg a hagyományokat a karácsonyi menüdben!

Őrizd meg a hagyományokat a karácsonyi menüdben!

Mielőtt hozzálátsz a karácsonyi főzéshez, jó, ha ismered eleinknek a karácsonyi asztalhoz, ételekhez fűződő hagyományait. Olvasd a tudnivalókat, majd a mai ünnepi menühöz szóló tanácsainkat.

Az adventi időszak utolsó napja december 24., szenteste. A néphagyomány mágikus jelentőséget tulajdonított az ünnepi asztalra, vagy köré helyezett tárgyaknak. Az asztalra készített ételeknek nem csak a család ellátása volt a szerepe, hanem azt is igyekeztek biztosítani általa a háziak, hogy a következő évben bőségesen teremjenek földjeik és egészséges legyen a család, valamint a háziállataik.

Ezért az abroszt később vető-vagy sütőabrosznak használták. Az asztalra és az asztal alá helyezett magvak, szintén a következő év bő termését segítették elő. A magvakat karácsony után a baromfinak adták, hogy jobban tojjanak. Szalmát és szénát is tettek az asztal alá, majd az ünnep után megetették az állatokkal vagy alájuk tették, hogy egészségesek legyenek és szaporodjanak. A gazdasági eszközökből is hoztak be az asztal köré az eszközök tartósságát és ugyancsak a jó termést biztosítva általuk.

Dió, alma, mák

A család egészségét volt hivatott megőrizni a mézbe mártott fokhagyma, a dió, az alma. Az apró szemű terméseket, a borsót, a babot, a mákot, újabban a halat az anyagi gyarapodás elősegítése érdekében ették. Palóc vidéken egy almát annyifelé vágtak, ahányan voltak a családban és mindenkinek adtak egy gerezdet. Egyszerre ették meg, hogy együtt maradjanak.  Ettek disznótoros ételeket, sült húst, hurkát, kolbászt, frissen sült kenyeret. A katolikus vallásúaknál böjt előzte meg az ünnepi, zsírosabb ételek fogyasztását.

A karácsonyi ételmaradékoknak, a morzsának is mágikus erőt tulajdonítottak, ezért összegyűjtötték és az állatoknak adták, hogy egészségük, szaporulatuk megőrzése érdekében. A piros mintával díszített szőttest az év többi részében is használták. Például betakaróztak vele, hogy ne legyenek betegek, illetve a beteget átdörzsölték vele.  Az abroszból vetettek a bő termés érdekében és kenyérsütésnél is használták, hogy megkeljen a tészta.

Élj te is elődeink ünnepi ételeivel! Süss halat, mákos, diót beiglit, mézest! A karácsonyi vacsorát többféle hagyományos ételből is összeállíthatod. Azt érdemes főznöd, amit mindenki szeret, illetve mindenkinek legyen egy-egy kedves étele benne. 

A mézes aprósüteménnyel és a töltött káposztával ne várj az ünnepig, készítsd el korábban, így ennyivel is könnyebb lesz a munkád szenteste vacsorájára készülve.

„Írással” díszített mézes

A sütésre készülj előre, keress recepteket és válassz tetszésed szerint. Mézesnek olyan receptet válassz, amibe sertészsír és rozsliszt is kell. Mindkét alapanyag jót tesz a süteményednek. Támogasd a hazai gazdákat, piacon, méhésztől vásárolj mézet. Válassz ki egy napot az ünnep hetében és süsd meg a mézest. Vond be a gyerekeket a munkába. Nekik való feladat pl. a tészta szaggatása. Örülnek, ha maguk szaggathatják ki a karácsonyfát, a csillagot, a szívet a tésztából. Még nyersen lyukasszátok ki a figurákat szívószállal, hogy felkötözhessétek a karácsonyfátokra. Egyik nap süssétek meg a mézest, másnap pedig díszítsétek. Egy fél tojásfehérjébe keverjetek porcukrot mindaddig, amíg sűrű nem lesz. (Nem kell felverni a tojásfehérjét. ) Kanalazzátok egy tiszta nejlonzacskóba és vágjátok le egy kicsit a sarkából. Majd enyhén nyomjátok meg a zacskót és „írjatok” a sűrűn folyó, cukros tojásfehérjével. Vagy díszítsétek dióval a mézest. Még sütés előtt nyomjatok fél gerezd diót a figurák közepébe. A kihűlt mézest fém dobozban tartsátok.

Töltött káposzta

A töltött káposztának való savanyú káposztát szintén a piactól szerezd be. Ha túl savanyúnak találod, mosd át vízben. A nagyobb leveleket vágd ketté, vágd ki a vastag erüket, és a fél leveleket töltsd meg. Tegyél az edénybe füstölt szalonnát, füstölt húst is, ezektől különösen ízletes lesz az ételed. Érdemes a füstölt sertéshúst is a piacról venned a házias ízek érdekében. Ha van kuktád, abban főzd a káposztát. Ezzel energiát takarítasz meg és hamarabb végzel a munkával. Szedd át egy másik lábasba a káposztát, hűtsd ki és tedd a hűtőbe.

Rántott hal

A hagyományos levesek közül választhatsz borlevest vagy halászlét. Az előbbi könnyű, édes, fűszeres leves habgaluskával, az utóbbi magyaros, borsos, paprikás, laktató étel. Fontos, hogy felhasználás előtt sózd be a halat, hagyd állni egy óra hosszáig, majd öblítsd le, úgy dolgozz vele. Készíthetsz rántott halat is vacsorára. Ha követed a következő elkészítési módot, nem kell a tűzhely előtt állnod és a forró olajban forgatnod a halat vagy betenned olajfürdőbe a fritőzbe. Süsd a sütőben! A besózott halról papírtörlővel itasd le a nedvességet. Majd őrölt paprikás, borsos lisztben forgasd meg. Kenj ki olajjal vékonyan egy tepsit, pakold bele a halszeleteket és olajjal kend át. Told be a forró sütőbe és süsd meg. Tálald fél adag burgonyapürével és fél adag vajban párolt zöldségkörettel (pl. sárgarépa, zeller, brokkoli, zöldborsó). Garantáltan egészséges vacsorát teszel az asztalra.

 

Forrás: historia.hu, netfolk.blog.hu, fekete-fehér fotók: Tudásbázis

 

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.