Magyar óvoda is versenyben van az Európai Hulladékcsökkentési Díjért

Magyar óvoda is versenyben van az Európai Hulladékcsökkentési Díjért

pumukli_ewwr_hetA tavalyi Európai Hulladékcsökkentési Héten lebonyolított akciók között ismét bekerült a döntőbe egy magyar oktatási intézmény. Az érdi Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda akcióját a három legjobb oktatási intézményeket célzó akció közé sorolta a hat tagú nemzetközi szakmai zsűri. 2016-ban az Európai Hulladékcsökkentési Díjért több mint 90 szervezet versenyez szerte Európából.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében a Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda nevelői rendkívül összetett és kreatív programsorozattal irányították rá a figyelmet a hulladékcsökkentés, az újrahasználat és az újrahasznosítás fontosságára és előnyeire. A gyerekekkel hulladékot válogattak, azokból, azokkal építettek, számoltak, tornáztak, barkácsoltak, jótékonysági gyűjtést szerveztek, a szülőkkel ökológiai lábnyomot számoltak, hulladékudvart látogattak.

pumukli_ewwr_het_3

Gyermek-szülő pályázatot hirdettek, az újrahasznosított anyagokból készült tárgyakból kiállítást rendeztek. A legjobbakat – a kezdeményezés céljával összhangban – PET palack pingvinnel díjazták, és pumukliminden résztvevőt kávékapszula madárkával jutalmaztak. A családok ezen felül újrahasznosított papírból készült Zöld Pumukli hűtőmágnest, és „Nem kérek szórólapot!” matricát kaptak ajándékba. Utóbbival a háztartásokban a hulladékkeletkezés megelőzését igyekeztek előmozdítani a szervezők. A szülők, családtagok több programban is részt vettek, így több formában és módon is találkoztak környezettudatos megoldásokkal.

Az OKTF NHI szakmai zsűrije által kiválasztott legjobb nevelési-oktatási intézmények eddig minden évben bekerültek Európa legjobbjai közé a nemzetközi szakemberek véleménye alapján is. 2013-ban a dabasi 2. sz. Óvoda akciója került a shortlistre, a 2014-ben megvalósított hulladékcsökkentési akciók közül pedig szintén a döntősök között volt egy magyar iskola, a fővárosi Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskolája. Sőt, az ő tevékenységüket a nemzetközi zsűri első díjjal is jutalmazta. Az elismerést 2015. május 27-én vették át a Budapesti Kongresszusi Központban.

Az, hogy idén a Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda megkapja-e az elismerést, május 11-én, Brüsszelben derül ki.

pumukli_ewwr_het_2

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.