Létkérdés a kevesebb élelmiszer hulladék

Létkérdés a kevesebb élelmiszer hulladék

Élelmiszer hulladékCsak kapkodjuk a fejünket a sok-sok szám hallatán: átlagosan 180 kg ételhulladékot termel évente egy átlag európai, a világon megtermelt élelmiszer harmada a kukában végzi, csak a Kínában elpazarolt élelmiszerrel 200 millió embert lehetne jóllakatni. Belegondoltunk már, hogy ez mit is jelent?

Ha még nem, akkor itt lenne az ideje, mert már így is késésben vagyunk – ebből a szempontból is… Egyetlen gondolatot vezessünk végig magunkban. Mi lenne, ha mi magunk kerülnénk abba a helyzetbe, hogy – bár éhesek vagyunk – egy darab kiflit sem tudunk venni; vagy ami még rosszabb, a gyermekünk könnyei potyognak az éhségtől, és bár megszakad a szívünk, nem tudunk neki enni adni.

Maradék kenyér - Európai Hulladékcsökkentési Hét

Ne hessegessük el ezt a gondolatsort azzal az „érvvel”, hogy ilyen dolgok velünk nem történhetnek, bennünket ez nem érint, stb. Ma a Földön 8-ból 1 ember úgy éli le az életét, hogy nem jut elegendő, az egészséges élethez szükséges mennyiségű táplálékhoz. Bármikor kerülhetünk mi magunk is nehéz helyzetbe.

Bár nyilván mindannyian nem ülünk autóba vagy szállunk repülőre azért, hogy a máshol az országban, vagy Európában, esetleg más kontinensen élő, nehéz helyzetben lévő embereknek, családoknak eljuttassuk, amit feleslegesen összevásároltunk, igenis tehetünk azért, hogy mi magunk kevesebb étel és élelmiszer hulladékot termeljünk.

Mit és hogyan?

Egyszerűen vigyázzunk arra, amink van, és ne vásároljunk, és ne költsünk feleslegesen.

Kezdjük ott, hogy vásárlás előtt ellenőrizzük az “éléskamránk” tartalmát, tervezzük meg előre a heti menüt és készítsünk bevásárlólistát. Ha tartjuk magunkat a tervhez, akkor biztosan nem veszünk felesleges dolgokat.

Egy másik aranyszabály: éhesen soha ne menjünk bevásárolni!!! Beláthatatlan következményekkel járhat, már ami a hulladékok szaporodását és a pénztárcánk kiürülését illeti.

Okosan válogassunk: kerüljük el az akciókat, mert bár összességében a nagyobb kiszerelésű terméket jó esetben olcsóbban vesszük meg a kisebbnél, ha nem használjuk fel, Lejárati dátum ellenőrzése - ételhulladék megelőzésfogyasztjuk el a lejárati idő végéig, nagy az esély rá, hogy az adott étel a szemetesben végzi. És ha már itt tartunk, mindig ellenőrizzük a termékek lejárati és felhasználhatósági dátumát.

Otthon ügyeljünk az élelmiszerek helyes tárolására (hűtő, szekrény). Mindig a korábbi lejáratú termékeket tartsuk elől, hogy biztosan észrevegyük, a megmaradt alapanyagokat és esetleg maradékokat pedig használjuk újra: a lehetőségeknek csak a kreativitásunk szab határt.

Ezen apró lépések betartásával nemcsak az étel és élelmiszer hulladékok keletkezésének csökkentését tudjuk elérni, hanem a pénztárcánkat is kímélni tudjuk…

Gondold végig, hogyan tudnál kevesebb étel és élelmiszerhulladékot „termelni” magad körül, és regisztrálj az Európai Hulladékcsökkentési Hétre saját akcióval!

Ételhulladék - Európai Hulladékcsökkentési Hét

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.