Ki mit tesz a környezetünkért?

Ki mit tesz a környezetünkért?

Zöld házManapság sokat hallani a környezetvédelem fontosságáról, mindenki beszél róla, de az igazi kérdés az, hogy mit teszünk érte mi emberek? A saját életünk vonatkozásában nem a füstölgő gyárkéményekre kell gondolni először, hanem arra, hogy ÉN MIT TESZEK a környezetem érdekében!

Első körben elegendő, ha az otthoni jól berögzült szokásainkon változtatunk és odafigyelünk néhány alapvető dologra, amellyel hozzájárulhatunk környezetünk megóvásához. Következzen néhány hasznos tipp, melynek betartásával teszünk környezetünkért és mi is környezettudatosan élhetünk.

1. Szelektív hulladékgyűjtés

Legyen az műanyag, papír, üveg vagy fém, használd Te is a szelektív hulladékgyűjtő edényzetet. Fontos, mielőtt a szigetekre vagy a hulladékudvarba viszed a hulladékod, járj utána a szelektív gyűjtés „szabályainak”. A szelektív hulladékgyűjtéssel nagyban csökkentheted a kommunális szemét mennyiségét, így a szemétdíjon még pénzt is spórolhatsz.

2. Ne dobáld el a csikket és a szemetet, valamint az illegális szeméthegyek lerakását is kerüld!

Kép: www.terracycle.hu

Kép: www.terracycle.hu

A cigicsikk eldobásának komoly következményei lehetnek, melyekről itt olvashatsz részletesen. Vagy akár gyűjtheted a csikkeket újrahasznosítás céljából is!

Te sem örülnél, ha más az otthonod környezetében dobná el a szemetét, te se tedd ezt! Ne tartozz az illegálisan szemetet lerakók, ezáltal környezetünket nagyban szennyező emberek táborába, inkább jelentsd, ha ilyet látsz!

3. Ne dobáld el a mérgező, káros hulladékokat!

Számos otthon használt műszaki tárgyunk tartalmaz káros anyagokat, pl. lemerült elem, elektronikai berendezések, megromlott gyógyszerek, fel nem használt festékek stb. Az ilyen hulladéknak nem a kukában a helye. Vidd el a legközelebbi gyűjtőhelyre, az elszállításig tárold biztonságosan (száraz hűvös helyen). A vegyszerek és gyógyszerek ne a WC-be kerüljenek, ezeknek az anyagoknak is megvan a maguk gyűjtőhelye.

Ne öntsd a használt étolajat a lefolyóba! Ennek veszélyeiről itt olvashatsz részletesen.

A használt sütőolajadat vidd el a MOL-hoz.

4. Annyi ételt vegyünk, amennyit megeszünk!

Ez butaságnak tűnhet, de számos esetben előfordult, hogy egy-egy hosszú hétvége, ünnepnap közeledtével az emberek „megszállják” a szupermarketeket, boltokat és mindent megvásárolnak, ami a kocsiba belefér. Ezt követően kukába kerül a savanyú tej, kenyér és így tovább. Sokan már másnap kidobják az előző napi ételmaradékot, pedig ezt a háziállatoknak is oda lehetne adni. Csak annyi ételt főzzünk, amennyi biztosan el is fogy. Ezzel nemcsak a hulladék keletkezését előzzük meg, hanem a pénztárcánkat sem terheljük fölösleges kiadásokkal.

5. Spórolj az árammal!Energia felhasználás

Ne égesd a villanyt feleslegesen, főleg abban a helységben ahol nem tartózkodik senki. Fokozatosan válts át energiatakarékos égőkre. Ha háztartási gép vásárlás előtt állsz, válassz energiatakarékosat. A hűtőszekrény esetében állítsuk be a helyes hűtési hőmérsékletet, amely 7 °C a fagyasztó esetében pedig -18 °C. Ezzel is áramot spórolhatunk, ugyanis minden egyes – ettől mínuszban eltérő- Celsius fok 6%-kal növeli az áramfogyasztást. Csak teljesen kihűlt ételeket tegyünk a hűtőszekrénybe. A hűtőt/fagyasztót ne állítsuk fűtés vagy tűzhely közelébe és óvjuk a tűző napsütéstől is.

Ha éppen nem használjuk elektronikus berendezéseinket inkább áramtalanítsuk, mert a készenléti (stand by) üzemmód is fogyaszt energiát. A stand by üzemmódú használat felel a havi áramszámla 5-10%-áért.

6. Spórolj a gázzal!

Nem tudhatjuk, mikor kerülünk abba a helyzetbe, hogy elfogy a gáz vagy egyszerűen nem kapunk többet külföldről (mivel az EU-nak nincs elég, javarészt importáljuk). Ráadásul a gáz ára az egekbe szökött, így már két okunk is van takarékoskodni.

A lakást nem szükséges trópusi melegre fűteni, 22 °C-nál nem kell több, inkább öltözzünk rétegesen. Apróság, de sokat számít, ha főzésnél olyan edényt használunk, ami a főzőlap méretéhez igazodik, így nem vész el az energia. Feleslegesen ne égessük a tűzhelyt és ha a sütésnek meghatározott ideje van, ne várjuk meg, amíg az étel teljesen elkészül. Ha 10 perccel hamarabb lezárjuk a tűzhelyet a maradék hő így is készre süti az ételt.

Ha tehetjük, használjunk tömegkályhát vagy napkollektorokat a fűtéshez.

 7. Spórolj a vízzel!Vízfogyasztás hal az akváriumban

Egyre kevesebb ivóvizünk van és ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, előbb-utóbb el fog fogyni (jelenleg a Föld vízkészletének kb. 0,5%-a áll rendelkezésre emberi fogyasztásra, de a mértéktelen pazarlás és a környezetkárosító hatások miatt rohamosan csökken). Érezz felelősséget, és legyél gazdaságos a víz használatában is!

  • Fogmosáskor, mosakodáskor ne folyasd a vizet!
  • Inkább zuhanyozz!
  • Ne mosogass folyóvízzel!
  • Ne menjen a mosógép kevés ruhával!

8. Ne vásároljunk fölösleges dolgokat, gagyiságokat!

Aki már dolgozott hipermarketben pénztárosként, az tudja a legjobban: rengeteget lehet spórolni ezek mellőzésével mind anyagiak, mind a hulladéktermelődés területén. Jól fontoljuk meg, hogy valóban szükségünk van-e egy adott termékre. Ne vásároljunk azért új dolgokat, mert az előzőt már meguntuk. Ha mégis újat vásárolunk, keressünk új gazdát a megunt, már nem használt dolgainknak. Ha elromlott valami. új vásárlása helyett inkább vigyük javítóműhelybe. Ne vásároljunk egyszer használatos eldobható dolgokat, papírpoharakat, műanyagtányérokat, stb. Ha ruhát veszünk, akkor természetes alapanyagokból készült, garantáltan jó minőségűt és tartósat (nem jó márkájút!) szerezzünk be.

9. Hasznosítsd újra!Italoskarton madáretető

A kidobás előtt gondoljuk végig, mire használhatjuk a továbbiakban az adott tárgyakat, illetve hogyan készíthetünk mi magunk egyszerű dolgokat az eldobandó eszközökből. Számos ötletet találhatunk az interneten, amely révén a kidobandó hulladék új értelmet nyerhet. Például készíthetünk üdítőitalos dobozból madáretetőt, vagy nem használt ruhából bevásárlótáskát vagy ágyterítőt stb. Ilyen ötletekről a mi honlapunkon és facebook oldalunkon is olvashatsz.

 

Forrás: http://www.felsofokon.hu/; http://www.hirnok.hu/; http://terracycle.hu;

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.