Készíts egyedi karácsonyi csomagolást

Készíts egyedi karácsonyi csomagolást

Megvetted már a karácsonyi ajándékokat és még hátra van a becsomagolásuk? Az idén ne az üzletekben vásárold meg a színes, fényes csomagolópapírt, hanem használd kreativitásod és készíts magad ünnepi csomagolást. Írunk egy pár példát.

A legegyszerűbb, újrahasznosított barna csomagolópapírt is ünnepivé varázsolhatod, ha arany-, illetve ezüstszínű festékkel festesz rá karácsonyi mintát, pl. fenyőfát, csillagot. Vagy csomagold be az ajándékod, vágj ki pl. Mikulást, hóembert ábrázoló figurákat színes papírból és ragaszd rá a csomagodra. Ragassz zacskót, díszítsd, sodord meg a fülét és erősítsd rá! Vagy fess a natúr zacskóra karácsonyi mintát: csengőt, hópelyhet, gyertyát, mikulásvirágot. A WC papír gurigáját is felhasználhatod kis tárgyak csomagolására. Fesd be, vagy színes papírral vond be a felületét, majd hajtsd be a két végét és kösd át.

Füle, orra szája, bajsza

Használd fel az üres cipős dobozokat. A kisgyermekeknek szánt ajándékot tartalmazó doboznak ragaszthatsz füleket, orrot, szájat, bajuszt, tappancsokat, pl. kutyának vagy macskának ábrázolva a papírdobozt. Fess vagy rajzolj a könyvet tartalmazó csomagolásra! Vagy kösd át és díszítsd tobozzal. Hajtogass papírból fenyőfát és ragaszd a csomag tetejére. Varrj zsákocskát, táskát már nem használt ruhadarabokból. Vágj ki filcből szív alakú formákat, darabonként kettőt-kettőt. Varrd össze, de mielőtt az utolsókat öltenéd, tömd ki vatelinnel vagy vattával. Hímezd rá a megajándékozott monogramját, vagy keresztnevének kezdőbetűjét. Vagy készíts szaloncukrot formázó csomagot a már nem használt textilből. Régi pulóvert is feldarabolhatsz és pl. az ujjába csomagolhatod az ajándékod. Batikolhatsz is. Ehhez csak egyszerű fehér textilre és festékre van szükséges. Nézz utána a kézműves technikának az interneten vagy olvass utána könyvekből. Apró tárgyak csomagolásához törj diót és az épen maradt héjukat aranyszínre festve rakd bele az ékszerajándékod. Csomagolj újságpapírba. Erre a célra a legszebb a sűrű sorokat tartalmazó újság. Kösd át a csomagodat szalaggal. Illetve hajtogass díszt rá újság-, vagy színes papírból (pl. rózsát).  Kösd kendőbe, sálba az ajándékod!

Krumplinyomda

A gyerekekkel együtt is készíthettek egyedi csomagolást. Faragjatok krumplinyomdát. Moss meg egy krumplit és vágd ketté. Faragj a felületébe mintát, pl. szívet, majd add oda a gyerekeknek. Mártsák sűrű festékbe és egyenletesen nyomtassanak vele az egyszínű, barna csomagolópapírra.

Kartont vonalazzatok be ajándékkísérő kártyának és rajzoljatok, fessetek rá karácsonyi motívumokat. Vágjátok ki a kártyát, lyukasszátok ki irodai lyukasztóval és fűzzetek bele színes szalagot. Jelezzétek a motívummal vagy a monogrammal, hogy kinek szánjátok. Írhattok rá az ajándékra utaló, talányos rövid ajánlókat is.

Ezekkel az egyedi csomagolásokkal plusz örömet szerzel a megajándékozottnak és a környezeted is kíméled, hiszen újra felhasznált alapanyagokból készíted az ötletes csomagolást. Többségüket elrakhatod jövőre is, így csökkented a szemét-és a hulladéktermelésed és pénzt is megtakarítasz azzal, hogy nem veszel új csomagolóanyagot.

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.