Időben kell elkezdeni: így mutassuk be a környezettudatosságot a gyerekeknek

Időben kell elkezdeni: így mutassuk be a környezettudatosságot a gyerekeknek

Akár már a kis óvodásoknak is elmondhatjuk, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, környezetünk védelme, a szemét csökkentése – persze nem mindegy, ezt hogyan tesszük. Ha nekik való, játékos formában folyik a közlés, látványos sikereket érhetünk el körükben.

Kis túlzással nincs olyan pici kor, amelyben ne nevelhetnénk környezettudatosságra a gyerekeket. Már az óvodások is érdeklődnek a környezet iránt, így jó irányba is befolyásolhatjuk őket. Meséljük el nekik, honnan jön a boltba egy-egy termék, mekkora utat tesz meg az étel, mire az asztalunkra kerül. Ennek kapcsán elmondhatjuk, mennyivel jobb, ha a közelből szerezzük be az otthonra valót, hiszen ezzel kevesebb üzemanyagra van szükség, kevésbé szennyezzük a Földet. Megbeszélhető, hogy a banán messze terem, míg a dinnye, körte nálunk is – ebből akár felelgetős játék is kerekedhet.

Azt is elmesélhetjük, mi lesz a szemétbe dobott holmival, de akár azzal is, amit valakik az út mellé dobnak. Kiemelendő azonban, hogy a pozitív példákat és a saját magunk által elvégezhető feladatokat hangsúlyozzuk, és ne azzal riogassunk, hogy tele lesz szeméttel a bolygó. Hiszen nem szorongást akarunk elérni, hanem cselekvő, a környezetéért tenni akaró embert nevelni.

Ennek kapcsán elmesélhetjük, hogy miért is fontos a szelektív gyűjtés. A színes kukák akár nevet is kaphatnak, így jobban megjegyzi az apróság, melyik kuka milyen fajta hulladékot szeret. Egy erdei kirándulás pedig arra is alkalmat adhat, hogy megmutassuk a gyereknek: ő is védelmezhet egy hatalmas fát pusztán azzal, hogy külön gyűjti a papírt, hiszen így kevesebb fát kell kivágni a papír készítéséhez.

Kézműveskedni is öröm a piciknek – ha ehhez valamilyen már nem használt hulladékanyagot használunk fel, megmutathatjuk, hogyan lehet újat varázsolni egy amúgy talán kidobásra ítélt tárgyból.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.