Idén is Európa legaktívabb szemétgyűjtői voltunk

Idén is Európa legaktívabb szemétgyűjtői voltunk

Budapest_Felsőkispest_TeSzedd_2015Az 5. TeSzedd! résztvevői adták a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét a Let’s Clean Up Europe! kezdeményezéshez. Az összeurópai szemétgyűjtő akcióhoz első alkalommal tavaly csatlakozott hazánk, és már 2014-ben kiemelkedő eredményt sikerült elérni a kontinenst összefogó mozgalomban.

Békésszentandrás_TeSzedd_2015Az idei Let’s Clean Up Europe! (LCUE, Tisztítsuk meg Európát!) szemétgyűjtés keretében összesen több mint 3000 helyszínen tisztították meg környezetüket az önkéntesek 27 európai uniós tagállamban, és 6, a közösségen kívüli országban. A május első felében lezajlott kezdeményezésben ezekben az államokban összesen közel 300 ezren vettek részt.

Budapest_Béke tér_Greenwill_TeSzedd_2015Magyarországon a TeSzedd! akcióra 1590 találkozási pontot regisztráltak előre, és az országos szemétgyűjtésben mintegy 170 ezer önkéntes vehetett részt 2015. május 15-17-között. Ezzel az eredménnyel a magyar önkéntesek Európa legaktívabbjainak számítanak, hiszen az adatok alapján idén hazánk adta a szemétgyűjtési helyszínek és a résztvevő önkéntesek több mint felét.

Már tavaly is taroltunk a LCUE-ban

Teszedd Poroszló, Te Szedd

2014-ben mintegy 180 ezren vehettek részt a TeSzedd! akcióban Magyarországon. Ezzel az eredménnyel hazánk egyedül teljesítette a teljes európai uniós elvárást összesen 4 évre előre a szemétszedés résztvevőinek tekintetében.

Az elvárás összesen 40 ezer fő/év volt az EU teljes területére vonatkozóan. Ezt a számot az Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, EWWR) elnevezésű négy éves projekt alapdokumentumában határozták meg a projekt tagországai számára.

Az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programjához 2013-ban csatlakozott Magyarország. A kezdeményezés a környezettudatos gondolkodásmódot hivatott népszerűsíteni, és a közvélemény figyelmét igyekszik ráirányítani a fenntartható környezet megőrzésének és a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára.

Kistarcsa_TeSzedd_2015

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.