Ideje másként gondolkodni a szemétről

Ideje másként gondolkodni a szemétről

másként gondolkodni a szemétrőlEz a fogalom nem egyidős Földünk keletkezésével, a természetben nem létezik szemét. Az ember „alkotta meg”, vélhetően alapvetően nem tudatosan, hanem hogy alátámassza a figyelmetlensége és talán a lustasága “létjogosultságát”.

Tom_Szaky_blog_johnloomis_comAmit az egyik élőlény kibocsát, azt egy másik felhasználja – vallja a világ egyik leggyorsabban fejlődő zöld vállalatának megálmodója és felépítője, a magyar származású Tom Szaky.

A többek között cigarettacsikkből kulcstartót, chipses zacskóból kanapét készítő cég a civilizáció egyik legsürgetőbb problémájának megoldásán, speciális hulladékok újrahasznosításán dolgozik. Hiszen az ember által termelt hulladék gyakorlatilag lassan, de – jelen állás szerint – biztosan elárasztja a Földet, és veszélyezteti az élővilágát.

Ennek a folyamatnak a lassításához, megállításához azonban az embernek először be kell látnia, hogy ő maga az okozója, és hogy éppen ezért ő az egyetlen, aki tenni is tud a változás érdekében. Ezt a belső folyamatot igyekszik beindítani Tom Szaky: Hulladék-Hulladek-tudatosan_Tom_Szakytudatosan című könyve, amely minden elképzelésedet megváltoztatja, amit eddig a szemétről gondoltál.

Ha tudatosabban vásárolsz, egy csapásra meg tudod változtatni fogyasztási szokásaidat, és jobban átgondolod, mit dobsz ki a kukába. A kötet a keletkezésétől végigköveti a szemét útját és felhasználási lehetőségeit, valamint útmutatóként is szolgál annak kapcsán, hogy mi magunk mit tehetünk egy tisztább, tudatosabb világért.

A természet utánzásával és a melléktermékeinkben rejlő értékek kiaknázásával át tudjuk alakítani a hulladékot, és képesek vagyunk a használhatatlan limlomból hasznos erőforrást teremteni – véli a The New York Times, a Treehugger, a Huffington Post, valamint hazánkban a HVG állandó bloggere. Tom Szaky bebizonyítja, hogy az összes szemétben érték rejlik, a használt rágógumitól kezdve a gyümölcsleves zacskón át a strandpapucsig.

FSC - felelős éerdőgazdálkodásból származó termékAz már csak hab a tortán, hogy magát a könyvet is úgynevezett FSC minősítésű, azaz fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származó fából készült papírra nyomtatják…

 

 

Kép: uniomystica.hu; blog.johnloomis.com; fsc.org

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.