Fókuszban: A csomagolás! Újra itt az Európai Hulladékcsökkentési Hét!

Ez már a 15. alkalom, hogy az Öreg Kontinens egy teljes hétre minden figyelmét a hulladékcsökkentésre és a fenntarthatóságra fordítja…

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden évben november végén kerül megrendezésre. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrafelhasználására, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A 2023. évi Hulladékcsökkentési Hét november 18-26. között kerül megrendezésre.
Regisztrálni október 16. és november 10. között lesz lehetőség

Az Energiaügyi Minisztérium megbízásából idén az Energiastratégia Intézet tölti be az akcióhét magyarországi koordinátori szerepét és fogja össze országosan a programhoz csatlakozókat.

2023-ban az akcióhét fókuszában a csomagolás áll majd, ami nem véletlen!

A teljes műanyagfelhasználás 40%-a és a teljes papírfelhasználás 50%-a az Európai Unióban csomagolási célokat szolgál. Ezeknek a mennyiségeknek a jelentős része, összesítve 36%-a vész kárba, azaz végzi települési szilárd hulladékként.
Amíg a feleslegessé váló csomagolóanyagok 2009-ben 66 millió tonnát tettek ki, ez a szám, 2019-re már 78,5 millió tonnára rúgott. Ez egy lakosra levetítve 173 kilogrammot jelent.
Ezek fényében az Európai Bizottság úgy határozott, hogy 2030-ig minden csomagolóanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie, annak érdekében, hogy élettartamukat meghosszabbítva a kárba vesző mennyiséget csökkenteni lehessen.

A cél elérhető, ugyanakkor mindnyájunktól nagy erőfeszítést kíván. Most mi is tehetünk érte!
A fókusztémára koncentrálva idén elsősorban olyan akciókat várunk, amelyek középpontjában a csomagolóipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a csomagolásmentesség, a csomagolás újrahasználata, újrahasznosítása, élettartamának növelése áll, valamint minden egyéb a hulladékcsökkentési témához kapcsolódó kezdeményezést.

Amennyiben Te is egy tisztább jövőt képzelsz el, ahol tudatosan élünk és figyelünk a fogyasztásunkra, nem termelünk felesleges szemetet, akkor itt a helyed!

Jelentkezz EWWR akciószervezőnek.
A hazai pályázók közül a legjobbakat idén is delegáljuk a nemzetközi versenyre!

A regisztrációs felületen kapcsolódó ismeretterjesztő anyagok, az idei év plakátjai és további, a fókuszterülethez kapcsolódó hasznos információs anyagok találhatóak.

Csatlakozz az Európai Hulladékcsökkentési Héthez és mutasd meg a fenntartható ötleteket, amiből mások is inspirálódhatnak!

Még mindig hezitálsz, hogy milyen akciót szervezz az Európai Hulladékcsökkentési Hétre? Ne aggódj, mindannyian már jártunk így. Néha csak egy kis inspirációra van szükségünk, hogy a legjobb ötlettel előálljunk. Az alábbi tippek és ötletek segítenek bemutatni a hatékony hulladékcsökkentési akciókat és irányt mutatnak a megszervezésben.  Íme néhány ötlet, ami Téged is inspirálhat!

Közigazgatási szerv/hatóság

 • Mutass jó példát! Használj zöld közbeszerzéseket a csomagolás csökkentésének és fenntartható csomagolási alternatívák ösztönzésére a közszolgáltatások és intézmények számára. Mindezt mutasd be az Európai Hulladékcsökkentési Hét idején.
 • Az oktatás kulcsfontosságú! Mutasd meg a város elkötelezettségét a zöld projektek támogatásában a helyi iskolákban, növeld a tudatosságot és hívd fel a diákok figyelmét a felesleges csomagolásokra.

Gazdálkodó/ipari szervezet

 • Beszélj a vásárlóiddal! Helyezz el fenntarthatósággal kapcsolatos oktatási anyagokat és a csomagolás hatásairól szóló információkat az üzletben vagy a weboldalon. Használd az EWWR anyagát!
 • Ossz meg tippeket a kollégákkal! Kezdeményezz kihívást a munkatársakkal, buzdítsd őket a „take-away” csomagolás minimalizálására és ösztönözd őket, hogy hozzanak saját edényeket és poharakat a munkahelyükre. Sőt, akár biztosíthatsz néhányat, amiket használhatnak, ha éppen elfelejtik magukkal hozni a saját fenntartható alternatívájukat. 
 • Szervezd meg a rendezvényedet csomagolásmentesen! Mutasd be az eseményen az

elkötelezettséget egy fenntartható és korforgásos megközelítés alkalmazásával. Mi tilos? Egyszer használatos dolgok, műanyag evőeszközök és az élelmiszerpazarlás. Emellett ne feledkezz meg tervet készíteni az ételmaradék kezeléséről sem. A rendezvényen megmaradt fogyasztható élelmiszer felajánlható a vendégek vagy dolgozók számára, de akár elvihető egy jótékonysági szervezethez is.  

Egyesület/civil szervezet

 • Terjeszd a tudást! Szervezz egy webináriumot és hívd meg a helyi egyesületeket, akik részt vesznek a körforgásos gazdasági megközelítések és megoldások népszerűsítésében. 
 • Tényleg szükséges? Mutasd be a csomagolt gyümölcsök és zöldségek feleslegességét. Oszd meg képeidet azokról a szükségtelen csomagolásokról, amelyek még mindig ellepik a szupermarketek polcait. További inspirációért kattints a October campaign #whyoverpackaging.

Oktatási intézmény

 • Iskolai közösségtalálkozó. Vond be a diákokat egy tudatosság-növelő kampányba, amely a helyi közösséget célozza meg. Szervezz olyan eseményeket a közterületeken, ahol a diákok beszélhetnek a helyi lakosokkal a csomagolás hatásairól, és arról, hogyan lehet csökkenteni a csomagolási hulladékot.
 • Csomagolási napló. Használd az EWWR anyagát, hogy bevond a diákokat saját napi csomagolásuk adatainak gyűjtésébe. Rajzolhatnak vagy készíthetnek képet az iskolába hozott csomagolásról, amit elemezhetnek, majd találjanak rá alternatívákat.
 • Téli nagytakarítások! Szervezz szemétszedést egy közparkban vagy elhagyott területen. Elemezzétek ki a talált hulladékokat, és hagyjátok, hogy a diákok kreativitásukkal alakítsák át a hulladékot egy műalkotássá, amely mindig emlékezteti őket arra, hogy a csomagolást csökkenteni kell.

Magánszemély

 • Szólalj fel! Oszd meg az aggodalmaidat a körülötted lévő csomagolás mennyiségéről a közösségi médiában, rádióban vagy a napilapokban.
 • Csomagolásmentes vacsora kihívás. Hívd fel a barátaidat, hogy főzzenek egy olyan vacsorát, amelyhez a lehető legkevesebb csomagolást kell vásárolni. Kérj meg mindenkit, hogy készítsenek képeket a bevásárlásról, majd válasszátok ki a győztest.

Légy részese Te is egy fenntartható modellnek és szólalj fel! Hívd fel a figyelmet a hulladékcsökkentés fontosságára. Csatlakozz a mozgalomhoz, és bátran oszd meg az eredményeket.