EWWR: több kreativitás, kevesebb hulladék

EWWR: több kreativitás, kevesebb hulladék

EWWRAz Európai Hulladékcsökkentési Hét (azaz European Week for Waste Reduction, EWWR) akciót 2009 óta szervezik meg az Európai Bizottság LIFE+ programja támogatásával, mostanáig 32 ország csatlakozott a kezdeményezéshez. Az elmúlt 4 évben összesen közel 25 ezer projekt valósult meg. A program lényege, hogy egy teljes héten át (november 16-24.) ráirányítsa a figyelmet arra, hogyan lehet egyszerű, kreatív megoldásokkal elérni, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön ki a kezünk közül.

ewwr logo huA hazai vállalások megvalósítását az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) koordinálja, az akcióba a kampány teljes ideje alatt be lehet kapcsolódni az ewwr.hu honlapon. Eddig idén négyszer annyian csatlakoztak, mint tavaly – 29 óvoda, iskola, önkormányzati hivatal, egyesület, cég, kisebb-nagyobb közösség és magánszemélyek egyaránt, és a szervezők még várják a jelentkezéseket.

A minél kevesebb hulladéktermelést a mindennapi viselkedésünkkel, környezetbarát tervezéssel, tudatos fogyasztással lehet elérni – az ipar és a lakosság részéről. Többek között ne vásároljunk felesleges dolgokat, amit lehet, hasznosítsunk újra, vagy javíttassunk meg, ne vegyünk rögtön mindenből újat. A szerves hulladékot komposztáljuk, akár otthon, akár csoportosan egy megfelelő helyen. Ezek a kis energiát igénylő, de annál fontosabb lépések rengeteget számítanak a hulladékcsökkentésben, azaz környezetünk védelmében.

Az akció célja nem a verseny, hanem a szemléletformálás és a kreatív gondolkodás, amibe elsősorban a gyerekeket próbálják bevonni. A Veszprém megyei Dudaron például a diákok használt ruhákból tornazsákot varrnak maguknak. Hajdú-Biharban, a téglási általános iskolában pedig PET-palackból készítenek madáretetőt. A fővárosban többnyire előadásokat tartanak, és feltérképezik az ember ökológiai lábnyomát.

A programból a felnőttek is kiveszik a részüket. Többek között bolhapiacon cserélik el a már nem használt, esetleg kidobásra ítélt használati tárgyakat. Pécsett emellett jótékonykodnak is: karácsonyra könyveket és játékokat gyűjtenek és osztanak szét a rászorulók között. A már említett Dudaron pedig az önkormányzat dolgozói tesznek rendet, például összeszedik a lehullott leveleket a falu idős lakosainak kertjében.

HulladékszörnyA legjobb vállalásokat, melyek a kezdeményezést tovább népszerűsíthetik, az EWWR Díjjal jutalmazzák. Az elismerésre minden résztvevő ország benevezi a legérdekesebb vállalásait. A hazai „versenyzőket” az OHÜ munkatársaiból álló szakmai zsűri választja ki. Az EWWR Díjat 2014 tavaszán Rómában adják majd át, öt különböző kategóriában.

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.