EWWR: több kreativitás, kevesebb hulladék

EWWR: több kreativitás, kevesebb hulladék

EWWRAz Európai Hulladékcsökkentési Hét (azaz European Week for Waste Reduction, EWWR) akciót 2009 óta szervezik meg az Európai Bizottság LIFE+ programja támogatásával, mostanáig 32 ország csatlakozott a kezdeményezéshez. Az elmúlt 4 évben összesen közel 25 ezer projekt valósult meg. A program lényege, hogy egy teljes héten át (november 16-24.) ráirányítsa a figyelmet arra, hogyan lehet egyszerű, kreatív megoldásokkal elérni, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön ki a kezünk közül.

ewwr logo huA hazai vállalások megvalósítását az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) koordinálja, az akcióba a kampány teljes ideje alatt be lehet kapcsolódni az ewwr.hu honlapon. Eddig idén négyszer annyian csatlakoztak, mint tavaly – 29 óvoda, iskola, önkormányzati hivatal, egyesület, cég, kisebb-nagyobb közösség és magánszemélyek egyaránt, és a szervezők még várják a jelentkezéseket.

A minél kevesebb hulladéktermelést a mindennapi viselkedésünkkel, környezetbarát tervezéssel, tudatos fogyasztással lehet elérni – az ipar és a lakosság részéről. Többek között ne vásároljunk felesleges dolgokat, amit lehet, hasznosítsunk újra, vagy javíttassunk meg, ne vegyünk rögtön mindenből újat. A szerves hulladékot komposztáljuk, akár otthon, akár csoportosan egy megfelelő helyen. Ezek a kis energiát igénylő, de annál fontosabb lépések rengeteget számítanak a hulladékcsökkentésben, azaz környezetünk védelmében.

Az akció célja nem a verseny, hanem a szemléletformálás és a kreatív gondolkodás, amibe elsősorban a gyerekeket próbálják bevonni. A Veszprém megyei Dudaron például a diákok használt ruhákból tornazsákot varrnak maguknak. Hajdú-Biharban, a téglási általános iskolában pedig PET-palackból készítenek madáretetőt. A fővárosban többnyire előadásokat tartanak, és feltérképezik az ember ökológiai lábnyomát.

A programból a felnőttek is kiveszik a részüket. Többek között bolhapiacon cserélik el a már nem használt, esetleg kidobásra ítélt használati tárgyakat. Pécsett emellett jótékonykodnak is: karácsonyra könyveket és játékokat gyűjtenek és osztanak szét a rászorulók között. A már említett Dudaron pedig az önkormányzat dolgozói tesznek rendet, például összeszedik a lehullott leveleket a falu idős lakosainak kertjében.

HulladékszörnyA legjobb vállalásokat, melyek a kezdeményezést tovább népszerűsíthetik, az EWWR Díjjal jutalmazzák. Az elismerésre minden résztvevő ország benevezi a legérdekesebb vállalásait. A hazai „versenyzőket” az OHÜ munkatársaiból álló szakmai zsűri választja ki. Az EWWR Díjat 2014 tavaszán Rómában adják majd át, öt különböző kategóriában.

további cikkek

Magyar díjazottak az EWWR nemzetközi versenyén Kreatív hulladékkezelés
2023. ÉVI KÁRPÁT-MEDENCEI FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Egyéb
Túrázz és segíts! Itt a Tavaszi Nagytakarítás Egyéb
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.