Apró lépésekkel az erdőkért

Apró lépésekkel az erdőkért

Minden évben március 21-én tartjuk az Erdők Világnapját. A 2018-as jeles nap témája az erdők és fenntartható városok.

2050-re a világ népességének 70 százaléka, körülbelül 6 milliárd ember fog városokban élni. Lényeges kérdés, hogy milyen életkörülményeket biztosítanak majd a városok. Élhető, egészséges közegben, vagy az urbanizáció hátrányai közötti, a természettel össze nem egyeztethető életforma várható?

Bányászvárosból „zöld” város

Mindkettőre van példa. Az egészséges városért nagy erőfeszítéseket kell tenni a környezettudatos fejlesztés, a szemléletformálás terén, mint ahogy a németországi Essen példája mutatja. A bányászvárosból Európa Zöld Fővárosa lett 2017-ben. Hogy ezért mit tettek? A város rendkívüli „zöld-életúttal” büszkélkedhet: Az Észak-Rajna-Vesztfáliában, a Ruhr-vidék ipari övezetében fekvő Essent a 19. század elejétől a szénbányászat és az acélipar határozta meg. Az utolsó bánya 1986-ban zárt be, ezután az 574 000 lakosú városban a szolgáltatóipar és a pénzügy vette át a vezető szerepet. Tehát iparközpontból alkotta újra magát zöld várossá. Több projekttel is fejlesztettek: parkosították a hajdani ipartelepet, a Krupp-övezetet és életre keltették a biológiailag halottnak ítélt Emscher folyót. Dolgoznak a levegő tisztaságának javításáért, a természetes környezet és a biológiai sokféleség, a vízgazdálkodás és az energiahatékonyság növeléséért.  A zsűrit többek között a következő eredmények győzték meg a cím odaítéléséről: az egész városban megnövelték a zöldterületeket, így azok a település több, mint a felét elfoglalják és a lakosság 95 százaléka legfeljebb 300 méterre él a zöldövezettől.

„Zöld” szívverés

Az Európai Bizottság 2010-ben hozta létre az Európa Zöld Fővárosa címet. Ezt évről-évre olyan városnak ítélik, amely komoly erőfeszítéseket tesz a környezetvédelmet szem előtt tartó életmód, valamint a fenntartható fejlődés megteremtése érdekében. A hollandiai Nijmegen 2018 januárjában kapta meg a címet. A norvégiai Oslo 2019-ben lesz a cím birtokosa. „Az európaiak több mint kétharmada városokban él. Az Európa Zöld Fővárosa cím mutatja, hogy a városok úgy is növekedhetnek, hogy közben megőrzik zöld szívverésüket” – mondta Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos.

A Föld tüdeje

Mint az előbbi példa mutatja, lehet élhető, egészséges várossá változtatni egy iparvárost tudatos tervezéssel és az ott élők gondolkodásának megváltoztatásával. A fáknak, erdőknek rendkívüli az életminőségre gyakorolt hatásuk. Az erdő a Föld tüdeje – szén-dioxidot köt meg, oxigént termel, árnyat ad, párologtatással hűti a Föld felszínét, az egészséges vízkörforgás egyik kulcsszereplője. Az erdők lassítják a klímaváltozást, szűri a por- és zajszennyezést, segíti a talajmegőrzést és élőhelyet nyújtanak számos embernek, állatnak, hasznos beporzónak.

Erdők, fák nélkül nem élhetünk, mégis évente 15 milliárddal csökken a Földön a fák száma. Nyolcezer éve még a Föld szárazföldi területeinek felét borította erdő, ma már alig egyharmadát. Percenként egy futballpályányi erdő tűnik el a Földről, és velük együtt több száz erdei állat- és növényfaj minden nap!

Takarékosság, újrahasznosítás

Mit tehetünk ellene?  Számos apró cselekedettel sokra juthatunk. Például takarékoskodjunk a papírral. A legtöbb csomagolópapír az ünnepek alatt fogy. Váltsuk ki a papírcsomagolást alternatív csomagolóanyagokkal: kendő, abrosz régi újság, üveg, cipősdoboz… Ugyanis egy tonna papír előállításához legalább 2 – 3,5 tonna fára van szükség. A fakivágások miatt az erdőben lévő állati élőhelyek csökkennek, táplálékláncok egysége omolhat össze, csökken a párologtatás, változik a vízforgalom, felgyorsul az elsivatagosodás, fokozódik a talajerózió. Gyűjtsük szelektíven a papírt. Mivel újrahasznosítása 60 százalékos, rengeteg energiát megtakarítanak vele a papírgyárak. Ha van kertünk, erkélyünk, ne hagyjuk parlagon! Ha nincs, csatlakozzunk egy közösségi kerthez. Egyrészt egészséges környezetet teremtünk magunknak és másoknak, másrészt saját termesztésű növényeket fogyasztunk, harmadrészt pedig mozgunk a friss levegőn és új barátokra is szert tehetünk. Ha van kertünk, ültessünk fákat, ezzel lassítjuk a klímaváltozást. Gondolkodjunk gyümölcsfákban, melyek terméseikkel természetes vitaminhoz juthatunk.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (angolul Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) az ENSZ szakosított szervezete idei világnapra készített videója itt látható: http://www.fao.org/international-day-of-forests/en/

Forrás: origo. hu, oee.hu, fna.hu, kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.