Adj új életet tárgyaidnak!

Adj új életet tárgyaidnak! vagyis egy hét az újrahasználat és a megjavítás szellemében.

A 2017-es Európai Hulladékcsökkentési Hét fókuszában a keletkezett hulladék csökkentésének egyszerű megoldásai szerepelnek, úgy mint az újrahasználat és a javítás.

Az idei évben arra törekszünk, hogy felhívjuk a figyelmet az eddig háttérbe szoruló használt tárgyak adományozására, illetve ezek vásárlására, valamint arra, hogy mielőtt kidobunk egy elromlott vagy eltörött tárgyat, gondoljuk végig, hogy az megjavítható-e. Így tudunk új életet adni azoknak, vagy meghosszabbítani az élettartamukat. Ezzel a kezdeményezéssel te is belátod majd, hogy mennyire könnyű megtalálni az értéket egy olyan tárgyban, amiről azt gondoltad, hogy már értéktelen.

Tarts velünk és ne feledd, hogy sokszor valaminek a vége csak egy új élet kezdete.

Mit jelent az újrahasználat? Amikor az adott terméket, különösebb fizikai beavatkozás nélkül ugyanarra a célra, vagy tevékenységre használjuk. Ide tartozik az újrahasználatra való előkészítés is nem csak az újrahasználat. 

Mit értünk megjavítás alatt? Az elromlott, eltörött, vagy nem tökéletesen működő tárgyak, eszközök, gépek egy apró, de szakszerű, vagy kreatív beavatkozással újra működőképesek, használhatóak lesznek. Ide tartozik a helyreállítás, megjavítás, felújítás és átalakítás is. Tehát bármilyen tevékenység melynek köszönhetően ezek újra bekerülnek a mindennapi élet körforgásába.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétre, két ötletet is kidolgoztak a szervezők az „Adj új életet tárgyaidnak!” jelmondatra fókuszálva. Céljuk ezzel, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy mielőtt valamit kidobnál, gondold végig, hogy esetleg tudnál-e új életet adni neki.

Akcióötletek

A leírások – azon felül, hogy általános információkkal látják el az akciófejlesztőket – ötleteket, javaslatokat tartalmaznak az akciók előkészítésére és megvalósítására, valamint konkrét példát is bemutatnak az érdeklődőknek.

  • Adománygyűjtő doboz

  • Újrahasználati workshop