2023-ban is lesz TeSzedd!

Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával, az ÉMI Nonprofit Kft. szervezésében idén tavasszal immár 11. alkalommal kerül megrendezésre az ország legnagyobb, illegális hulladéklerakás felszámolását célzó közösségi kampánya, a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért rendezvénysorozat.

Az országszerte népszerű hulladékgyűjtési akciót évről évre azért szervezzük meg, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket, teremtett világunkat az illegálisan lerakott hulladékoktól. Ezen kívül az akció célja a környezettudatos attitűd megerősítése a lakosság, a fogyasztók körében, valamint az illegális hulladék-elhelyezés kapcsán a megelőzés és a megszűntetés fontosságának hangsúlyozása, továbbá az önkéntesség népszerűsítése.

A TeSzedd! egy olyan hazai „jó gyakorlat”, amely keretén belül az önkéntesség lehetőségével akár egy kirándulás során is élhetünk, ha különlegeset és hasznosat szeretnének tenni környezetünk védelmében. A kampány ugyanakkor elősegítheti, hogy egyre többekben kialakuljon, illetve megerősödjön az igény a környezete tisztaságára, és felhagyjon a szemeteléssel. Az illegális hulladéklerakás ugyanis kis- és nagymértékben egyaránt környezetkárosító hatású. Ha a jövőben eleve a megfelelő helyre kerül a hulladék, akkor nincs mit összeszedni, így biztosíthatjuk a tiszta környezetet a jelen és a jövő generációi számára.

Régóta tudjuk, hogy a hulladékkeletkezés és egyéb környezeti problémák megelőzése csak „csővégi” megoldásokkal nem kezelhetők, kiemelten fontos feladat a környezettudatosság előmozdítása, a társadalmi fenntarthatósági szemlélet és attitűd erősítése, az egyéni és vállalati felelősségvállalás népszerűsítése, a szemléletformálás.

A TeSzedd! akció keretében az elmúlt években több ezer tonnányi illegálisan lerakott hulladéktól tisztították meg a lelkes önkéntesek az országot. Csak tavaly közel 850 tonna szemetet gyűjtöttek össze 893 találkozási ponton oktatási intézmények, baráti társaságok, cégek, munkahelyi vagy helyi közösségek egy-egy koordinátor irányításával.

A 2023. évi TeSzedd! akció keretében az önkéntesek által összegyűjtött hulladékok elszállításának és ártalmatlanításának költségeit, valamint a hulladék összegyűjtéséhez szükséges eszközök (kesztyű, zsák, kötöző) beszerzését az Energiaügyi Minisztérium támogatja.

A 2023-as TeSzedd! akció részletei
Az akció tervezett időpontja: 2023. április 22-28.
A programban való részvétel regisztrációhoz kötött.
A jelentkezési felület a honlapunkon a TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2023 almenüpontban vagy az alábbi linken érhető el.
https://regisztracio.szelektalok.hu/login
A regisztrációs időszak kezdete: 2023. március 20. 13:00 óra
A jelentkezési határidő: 2023. április 11. 18:00 óra

A helyszínek regisztrációja lezárult, de önkéntesek jelentkezését továbbra is várjuk.
A meglévő csoportokhoz a TeSzedd! Infopont-ra belépve csatlakozhat.

További információ az akcióról IDE KATTINTVA olvasható!
Várunk minden környezetért tenni akaró önkéntest. Tegyünk együtt környezetünk tisztaságárét!

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.