Bizonyára olyan bőségesen sütöttél-főztél karácsonyra, hogy maradt még az ételből az ünnepek után is. Az, hogy mostanában nem szívesen esztek újra a karácsonyi menüből, mert új ízekre vágytok, az nem jelenti azt, hogy ki kell dobnod a maradékot. Ne pazarolj! Rendezz morzsa partit. Hívd meg barátaidat, ismerőseidet és egyétek meg a megmaradt ünnepi ételeket! Gondolj a rászorulókra! Csomagold össze az ételt és add oda annak, aki biztos, hogy elfogyasztja.

Vagy adagold ki, zacskózd be, írd rá a dátumot, a zacskó tartalmát és fagyaszd le. Illetve készíts új ételeket belőle. Jelentősen megkönnyíted és lerövidítheted a munkád, mert szinte csak össze kell raknod a félkész hozzávalókat és átsütnöd, vagy kevés nyersanyaggal és munkával kiegészítened a menüt. Figyelj arra, hogy csak a jó ételeket rakd el. Ami romlásnak indult, azt dobd ki.

Francia saláta

Használd fel a húslevest újabb leves készítéséhez. A levében főzz meg bármilyen zöldséget levesnek és tálald. A főtt húst darabold össze és készíts belőle orosz hússalátát, a főtt zöldségből francia salátát. A főtt zöldséget kockázd össze, vágj bele almát és savanyú uborkát. Készíts majonézt és keverd össze a salátával. Főzz hozzá tojást, készítsd el kaszinótojásnak és tálalj hideg reggelit vagy vacsorát. A főtt tojást hűtsd ki, tisztítsd meg és vágd ketté. Vedd külön a tojássárgáját, törd össze villával, sózd és borsozd. Tegyél hozzá majonézt, mustárt, egy csipet cukrot és keverd ki, majd halmozd vissza a fél tojásokba. Vagy daráld meg a húst és használd pástétom alapanyagának mustárral, fűszerekkel, vajjal kikeverve. Sült májból készíts májkrémet némi szalonna, nyers hagyma és fűszerek hozzáadásával.

Hortobágyi húsos palacsinta

Daráld le a főtt vagy a sült húst és forrósítsd át hagymás, őrölt paprikás zsíron. Süss palacsintát 20 dkg lisztből, 2 dl tejből, 2 dl szódavízből, 2 tojásból és csipet sóból. Keverd ki a tésztát és teflon palacsintasütőben süsd. Ha kellőképpen gyakorlott vagy, rögtön két sütőt is munkába állíthatsz. Két palacsinta között kenőtollal olajozd ki a sütőt, így nem használsz sok zsiradékot a sütéshez. A kész palacsinta korongokra simítsd rá az átmelegített hústölteléket és tekerd fel téglalap alakúra. Habard be liszttel és tejföllel a hús paprikás levét. Sorakoztasd egy tűzálló tálba a töltött palacsintát, told be a forró sütőbe és süsd át. Figyelj rá, hogy ne sokáig tartsd bent, mert könnyen kiszárad. Vedd ki és öntsd le a forró szósszal.

Krokett

Készíts a főtt krumpliból krokettet. Melegítsd át a főtt krumplit, hagyj rajta egy kis vizet és törd meg. Ha krumplipüréd van, akkor adj hozzá egy kevés forró vizet. Tegyél hozzá tojást, lisztet, sót és keverd ki. Sütőedényben vagy olajsütőben forrósíts zsiradékot és evőkanállal szaggasd bele a masszát. Süsd pirosodásig, majd szedd ki konyhai papírtörlőre, hogy leitasd a felesleges zsiradékot a köretedről. Rizsgolyót is készthetsz panírban megforgatva és kisütve, főzelékkel, egy hús nélküli menühöz. Állíts össze rakott zöldséges ételeket a maradék húsból és a főtt rizsből. Biztos, hogy mindenkinek jól esik a zsíros, ünnepi ételek után a rakott zöldbab vagy a rakott kelkáposzta. Illetve süss krumplis pogácsát, vagy húsos töltelékes sós kiflit.

Máglyarakás

A száraz süteményt öntsd le meleg tej, tojássárgája, cukor és vaníliás cukor keverékével. Várd meg, amíg magába szívja a tejet, majd szedd át felét kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba.

Simíts rá sárgabarack lekvárt, kristálycukorral elkevert darált diót és szeletelj rá vékonyan almát. Szedd rá a tejes sütemény másik felét is és tedd rá az előbbiekben felsorolt réteget. Meleg sütőben süsd át. Mielőtt készen van, verd fel a tojásfehérjét, keverj bele porcukrot és simítsd rá a tetejére. Pár percre tedd vissza a sütőbe, amíg világosbarnára pirul a tojáshab tetején. A száraz mézest is használd fel. Daráld le és készíts belőle mézes golyót. A száraz kenyérszeleteket pirítsd meg reggelire vagy vacsorára, illetve kockázd össze és fagyaszd le levesbetétnek. Illetve a száraz kenyeret daráld le zsemlemorzsának.

További hasznos információkat találsz weblapunkon:

http://szelektalok.hu/fokuszban-az-etelhulladek/

http://szelektalok.hu/wp-content/uploads/2014/09/Tippek_megel%C5%91z%C3%A9shez.pdf

http://szelektalok.hu/wp-content/uploads/2014/09/Hogyan_fozzunk_maradekaink_felhasznalasaval.pdf