Zöldebb a Szabadság híd, mint gondolnánk

Zöldebb a Szabadság híd, mint gondolnánk

Szabadság híd világítás felújításA felújítása során kialakított új díszkivilágítás amellett, hogy fényével éjszaka is a híd zöld színét adja vissza, a LED lámpatesteknek köszönhetően környezetbarát, és még a finanszírozása is olyan módon valósult meg, amely a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt.

Energiát és pénzt takarít meg

A ledes fényforrások legnagyobb előnye a takarékosság. Míg a hagyományos izzók az áram nagy részét melegítésre, addig az ilyen lámpatestek világításra használják, így az előbbiekhez képest akár 90 százalékos energia-megtakarítást is elérhetnek. Ráadásul minimális a hőveszteségük, azaz nem melegszenek fel, így olyan helyen is LED fényforrásokhasználhatóak, ahol a hagyományos izzók veszélyforrást jelenthetnének.

Emellett jóval tovább is bírják: míg a megszokott normál izzók körülbelül 1000 órán át világítanak, a halogén izzók 3-5 ezer, a kompakt fénycső 8-12 ezer, a LED pedig 30-100 ezer órán át is adhat fényt. Ezen a gyakori fel- és lekapcsolás sem ront, mint pl. a fénycsövek esetében.

Bár a ledes lámpatestek jóval többe kerülnek hagyományos társaiknál, hosszú távon behozzák az árukat, sőt, messze felül is múlják a hagyományos izzókat és halogéneket, valamint lassan a kompakt fénycsöveket is. Ez a jóval kisebb energiafelhasználásnak és a karbantartás alacsony költségeinek köszönhető.

A Szabadság hídon több mint 1000 darab világítótestet helyeztek el, amelyek nagy része, közel 800 darab ledes változat, amit a felső hosszanti íveken szereltek fel.

Fenntarthatóság: gondolkodni, hosszú távra tervezni

Ebből az alapgondolatból indultak ki Budapest legrövidebb átkelőjének felújításánál, a díszkivilágítás finanszírozása kapcsán is.

Az ESCO, azaz Energy Saving Cooperation konstrukció lényege, hogy az energiacég, amely kivitelezi és később üzemelteti, előfinanszírozza a beruházás költségeit. Ez a ráfordítás a működtetés során térül meg a társaságnak a keletkező energia-megtakarításból. Ez – bár beruházása válogatja – általában 5-10 év alatt történik meg. A megvalósítása a megrendelőnek azért jó, mert számára a fejlesztés nem – vagy csak minimális mértékben – kerül pénzbe.

A látvány már csak ráadás

Az már csak hab a tortán, hogy a fehér színű díszkivilágítás élethűen visszaadja a Szabadság híd jellegzetes rezedazöld színét, így abban nemcsak fényes nappal, hanem Szabadság híd felújításéjszaka is gyönyörködhetünk. Ráadásul ez a szín ki is emeli a hidat a környezetéből: elválasztja azt a Duna sárgás fényű lámpákkal megvilágított partjától. A világítás elhelyezése pedig tökéletesen kihangsúlyozza a híd különleges szerkezetét.

A sokak által a világ egyik legszebb úgynevezett Gerber-tartós hídjának nevezett építmény 1996-ban volt 100 éves. Első névadója Ferenc József császár volt. A második világháború végén, 1945 januárjában felrobbantották, majd 1946. augusztus 20-ára helyreállították. 1987 óta a világörökség része. 1980-ban, majd 2009-ben újították fel, ekkor lett más szempontból is zöld.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.