“Zöld bébiszittereket” képeztek Pécsett

“Zöld bébiszittereket” képeztek Pécsett

szelektív gyűjtés tanításaA környezettudatos gyermeknevelésre és háztartásvezetésre helyezték a hangsúlyt a tanfolyamon, amelyet a Zöld – Híd Alapítvány és a MIOK DDR KK Nonprofit Kft. indított még márciusban. A TÁMOP-pályázat finanszírozásában megvalósított akkreditált képzésen 20 fő vett részt.

A 200 órás, ingyenes lehetőség keretében a hallgatók ismereteket szereztek a környezetszennyezés formáiról, környezetvédelmi eljárásokról, elsajátítottak otthoni környezetbarát praktikákat, amelyeket a gyakorlatban is kipróbáltak, készítettek testápolót, „egészséges” édességet és szendvicskrémet.

Több órán át az ökotudatos gyermekneveléssel foglalkoztak, erre fókuszáló mesékkel, játékokkal ismerkedtek meg, környezetbarát társasjátékokat terveztek és készítettek. Tanultak a háztartási hulladékok újra felhasználásáról, a gyakorlati órákon „gyártottak” például italos karton dobozból pénztárcát, PET palackból ügyességi játékot, valamint WC-papír gurigából állatokat. Készítettek emellett vegyszermentes gyurmát is természetes alapanyagok felhasználásával.

Ezek mellett foglalkoztak gyermekgondozással, ápolással és elsősegélynyújtással, valamint önismereti játékokon keresztül fedezhették fel saját képességeiket és betekintést nyertek a stresszkezelés témakörébe is.

gyerek rajzok Föld és újrahasznosítás

Az elméleti képzés mellett teljesítettek 80 órányi szakmai gyakorlatot is: 40 órát családoknál, 40 órát pedig gyermekekkel foglalkozó intézményekben töltöttek, többek között bölcsődében, családi napköziben, óvodában, iskolai napköziben és játszóházban.

A zöld bébiszitterekkel a Zöld-Híd Alapítvány családi napjain, játékdélelőttjein és szabadtéri kitelepülésein is lehetett találkozni.

Az akkreditált képzés végén 17 nő és 3 férfi bébiszitter kapott tanúsítványt, akik az elsajátított tudás és megszerzett gyakorlati ismeretek birtokában bátran vállalhatnak gyermekfelügyeletet.

A TÁMOP 5.5.1.B-11/2 pályázati konstrukció keretében megvalósított képzés célja az volt, hogy a résztvevők a fejlesztő gyermekfelügyeletre felkészülten, a környezettudatos gondolkodásmódot elsajátítva kerüljenek a későbbi munkaadóikhoz.

Az alapítványnál azt tervezik, hogy jövőre újabb képzést indítanak alacsonyabb óraszámmal, és bővítve nyelvi modullal, immár önköltséges formában.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.