Víztakarékossági tippek

Víztakarékossági tippek

Sokat tehetünk környezetünk megóvása érdekében a saját otthonunkban is. Óriási kincsünk az ivóvíz, ne fogyasszunk belőle többet, mint amennyi szükséges. Hogyan takarékoskodhatunk vele?  

Elsőként a Fővárosi Vízművek weboldalát kerestük fel víztakarékossági tippekért. A szakemberek azt tanácsolják, hogy ellenőrizzük vízfogyasztásunkat. Ennek a módja rendkívül egyszerű: zárjunk el minden csapot a lakásban, és ellenőrizzük, hogy nem csöpög-e valamelyik csap, nem szivárog-e a WC tartály. Majd nézzük meg a vízmérőt. Ha tökéletesen zárnak a csapok, akkor mozdulatlan a vízóra mutatója illetve csillagkereke. Ha viszont mozgásban maradnak, akkor szivárog a vízvezeték. Ha ezt tapasztaljuk, haladéktalanul hívjunk szakembert, ellenkező esetben tetemes mennyiségű víz elfolyik, feleslegesen terhelve a csatornákat és jócskán leapasztva pénztárcánkat. Éppen ezért legalább negyedévente végezzük el a vizsgálatot.

Kerti csapok

Ősz végén, tél elején gondoskodni kell a kültéri csapokról. Fordítsunk gondot a kerti csapok elzárására, víztelenítésére, a vízmérő, a házon kívüli, a fűtetlen helyiségeken áthaladó vezetékek szigetelésére, a lakatlan épületek víztelenítésére. Ha ezeket elvégezzük, megelőzzük a vezetékek megrepedését, elfagyását.

Csapbetét

Otthonunkon belül sokféleképpen takarékoskodhatunk a vízzel. A legtöbbet azzal spórolunk meg, ha nem kádban fürdünk, hanem zuhanyozunk. Folyassunk vizet a testünkre, majd zárjuk el a csapot, szappanozzuk be magunkat és öblítsük le a szappanhabot. Ha mégis vágyunk kádfürdőre, alkalomadtán engedjük meg magunknak, illetve menjünk gyógyfürdőbe. Fogmosáskor használjunk fogmosó poharat, borotválkozáskor ne folyassuk folyamatosan a vizet. Ne tűrjük, hogy csöpög a csap, szivárog a WC. Cseréljük ki a tömítést vagy hívjunk szakembert. A vízcsap végére csavarjunk csapbetétet (perlátort). Ez a pár száz forintos alkatrész levegőt kever a kifolyó vízhez és kevéssé érezzük meg, hogy kevesebb víz folyik a csapból, viszont kevesebbet fogyasztunk.

A zuhanyfejet is cseréljük ki víztakarékosra. Eresszünk vizet a mosogató tartályba és abba mosogassunk, ne folyassuk folyamatosan a vizet. Viszont az öblítéshez eresszük meg a csapot. Palackozott víz helyett igyunk csapvizet. Szereltessünk be víztakarékos WC tartályt. Ez azért hasznos, mert két állású gombja különböző mennyiségű vizet enged le, 3 illetve 7 litert. Megfelelő hálózati nyomás esetén használhatunk tartály nélküli öblítőt is, amely addig engedi a vizet, amíg nyitva tartjuk a csapot.

Szürkevíz

Csak teljesen megtöltött mosógépet indítsunk el. Gyűjtsük össze a mosógépből kifolyó szennyvizet, az úgynevezett szürkevizet és használjuk WC öblítésre. Használjuk fel 48 órán belül, mert annyira elszaporodnak benne a baktériumok, hogy megbüdösödik. A mosóporos vízzel, a fogmosásnál és borotválkozásnál használt vízzel ne öntözzünk élelmiszernövényt.

Gyűjtsük össze az esővizet és azzal locsoljuk növényeinket. Hordókba, tartályokba fogjuk fel az ereszből folyó égi áldást. A napközbeni nagy hőségben gyorsan elpárolog a víz, ezért korán reggel vagy késő este locsoljunk.

Forrás: vizmuvek. hu, tudatosvasarlo.hu

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.