Világszerte elismerik a zöldbe borult magyar falut

Világszerte elismerik a zöldbe borult magyar falut

nagypali_latkepA Zala megyei kis községben, Nagypáliban a feje tetejére állították az életet: szinte mindent a megújuló energia adta lehetőségeknek rendeltek alá. Az eredmény magáért beszél: megugrott lakosságszám, lecsökkent rezsiszámlák és több munkahely. Szinte hihetetlennek tűnik, hogy ilyen is létezhet…

A faluban bő másfél évtizede léptek a változás útjára. Amikor minden önkormányzat eladott, ők földet és erdőt vettek. Rengeteget pályáztak, napkollektorokat, napelem-telepeket hoztak létre, a földeken energiafüzet telepítettek, beüzemeltek egy bioszolár fűtőművet és még sorolhatnánk…

Ezek eredményeként a község lakosainak száma majdnem megduplázódott, az energiaköltségük a harmadára esett vissza, így fokozatosan megszüntetették az iparűzési adót. Ennek is köszönhetően már több mint negyven vállalkozás működik Nagypáliban.

nagypali innovaciós ökocentrumA faluban folyamatosan fejlesztenek, és mindig a legújabb technológiákat alkalmazzák. Létrehoztak egy innovációs centrumot, amely a nemzetközi megújuló témaút egyik állomásaként nemcsak Magyarországról, de külföldről is sok érdeklődőt vonz.

Nemcsak a külföldiek jönnek ide – tavaly például libanoni vendégeket fogadtak -, hanem ők is utaznak világot látni. Tárgyaltak már Londonban, és ültek egy asztalhoz szudáni állami vezetőkkel is. Szeretnének például a napenergia felhasználása vagy a víztisztítás révén megjelenni az afrikai országban.

Nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusra is, nyílt a településen Tourinform-iroda, egy szállodaláncból pedig rendre viszik a látogatókat Nagypáliba, ahol kipróbálhatják a solymászatot, lovaglást és kirándulhatnak is. De tervbe van véve egy élménypark létesítése medencével, pajtaszínház és egészségmegőrző centrum is.

Mi a siker kulcsa?

energiafuz04A közösség, amelynek tagjait egyenként győzte meg a falu vezetése arról, hogy miért jó nekik, ha erre az útra lépnek. Beszélgettek az emberekkel, tájékoztató leveleket küldtek nekik, energiafüzet adtak, hogy ültessék be vele a parlagon álló földjüket és aztán fűtsenek azzal egy-két hónapon át. Rávették őket, hogy tartsanak őshonos állatokat, rackákat és szürkemarhákat – amelyek „lenyírják a füvet”, – így csendesebb is lett a falu.

A lakosságot minden fronton igyekeztek összekovácsolni. Együtt újították fel a falu templomát, közösen állítottak májusfát és rendeztek szelídgesztenye-sütést is. Mivel a falunak óvodája, iskolája nincs, a gyerekeket a falugondnoki busszal viszik a szomszédos települések intézményeibe, vagy a szülők viszik őket magukkal autóval.

Fotók: nagypali.hu; alternativenergia.hu; ecolounge.hu

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.