Veszélyes-e a műanyagokat elégetni?

Veszélyes-e a műanyagokat elégetni?

Kémény füst égetésDől a füst a szomszéd kéményéből? Ez nem feltétlenül jó jel, még akkor sem, ha a Vatikán közelében lakunk és éppen pápaválasztás van. Nem valószínű ugyanis, hogy szurokkal és olajjal együtt éget el szavazócédulákat, inkább műanyagot és gumit dobhatott a kályhájába. Miért rossz ez nekünk azon kívül, hogy büdös, nem látunk tőle és be is lep mindent?

Műanyagok égetéseA műanyag hulladékok nyílt színi égetése közvetlen és közvetett módon is veszélyes az egészségre. A levegőbe kerülő toxikus részecskék éveken keresztül mérgezik a tágabb és szűkebb környezetünket, a kertjeinket, melyben a zöldségeket és gyümölcsöket termesztjük. Sokan a kályhában és kazánban égetik el a műanyagok hulladékokat, hiszen – vélhetően ezt gondolják – kőolaj származékból vannak, van fűtőértékük. Vagy talán lustaságból nem viszik el a szelektív hulladék tárolókba.

A műanyagok égetése – a 21/2001. számú kormányrendelet értelmében – nyílt színen, vagy bármilyen tüzelőberendezésben tilos! És nem véletlenül…

vegyes tüzelésű kazán égetésA vegyes-tüzelésű  kályhákból kikerülő toxikus füst nemcsak a kéményen keresztül távozhat, hanem a tökéletlen égés következtében a lakótérbe kerülve, az ott lakókat közvetlenül mérgezik.

A műanyagok, mint például a PVC, a polisztirol, a polietilén  (műanyag palackok, csomagoló anyagok, háztartási és ipari műanyag termékek, kábelek stb.), valamint a gumitermékek égetésekor szén-monoxid és dioxinok kerülnek a levegőbe. Míg a szén-monoxid mérgezésekről  egyre többet hallhatunk (a tünetei émelygés, fejfájás, végtag gyengeség, izomfájdalom, ájulás, halál),  a dioxinok toxikus hatásai nem ennyire közismertek. A dioxin klórt tartalmazó, mérgező szerves vegyület, melynek belélegzése elősegíti az asztmás betegségek kialakulását, különböző allergiákat okozhat és hosszabb távon halálos is lehet. Tanulmányok mutatják be, hogy a toxikus összetevők a szervezetbe kerülve hormonális elváltozásokat okozhatnak.

Pár dolgot tehetünk:

  1. Ne vásároljunk műanyag csomagolással ellátott termékeket, helyette vegyünk visszaváltható csomagolással ellátott, vagy nagy kiszerelésben kapható  árut. Ezzel megelőzzük a műanyaghulladék keletkezését.
  2. Igyekezzünk a műanyag csomagolást kreatívan felhasználni a háztartásban, így sem keletkezik belőle hulladék.
  3. Ha kidobjuk, akkor mindenképpen a szelektív hulladékgyűjtőbe tegyük – ezzel biztosíthatjuk, hogy a hulladék nem a lerakóba kerül, hanem másodnyersanyagként hasznosul (energiát és nyersanyagot spórolunk, ezáltal is csökkentjük a környezeti terhelést).

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.