Védjünk vizeink tisztaságát!

Védjünk vizeink tisztaságát!

„Védd természetesen” – ez a nemzetközi szlogenje a 2018-as Víz Világnapjának. Megünneplését 1992-ben a Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Az ENSZ március 22-ét nevezte ki a Víz Világnapjának, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz nélkülözhetetlen szerepére.

Az idei világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen!”. Bolygónk legégetőbb problémáival a XX. században csak regionális szinteken foglalkoztak a nemzetek, mára azonban már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés. Árvizek, aszályok, vízszennyezés – mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Hogyan csökkenthetjük az ezek által okozott károkat? Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek?

Zöld infrastruktúra

A megoldást a természet maga kínálja. A jellemzően egyetlen funkciót – például csatornázás – betöltő szürke infrastruktúra megoldásai mellett a zöld infrastruktúra térhódítása azért fontos, mert több probléma egyidejű kezelésére is lehetőséget nyújt. Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét.

Körforgás

A napsütés a földfelszín közelében és a tengerek szintjén lévő párás levegőt felmelegíti. Az felfelé kezd áramlani, de minél magasabbra jut, annál inkább lehűl. Néhány száz méteres magasságban a levegőben lévő vízgőz kicsapódik, felhő keletkezik. Ezt a szél a szárazföld felé tereli és csapadék formájában a földre hull. A lehullott víz egy része visszajut a folyókon keresztül a tengerekbe, más része beszivárog a talajba. A földbe szivárgott víz jelentős részét a növények felszívják, majd a víz nagy részét leveleiken keresztül elpárologtatva visszajuttatják a légkörbe. A földbe szivárgó, de a növények által fel nem vett vízből talajvíz, mélyebbre jutva rétegvíz lesz. A kőzetekben rejlő rétegvizek egy részét más néven ásványvizeknek hívjuk. A több száz méter mélyen lévő ásványvizekben igen sok a kőzetekből kioldott ásványi só, melyek fontosak lehetnek az ember egészsége szempontjából.

Vízvédelem

Ivóvizünk a természetből, a természetes vizekből, a talaj alatti vizekből ered. Ezért figyeljünk környezetünk tisztaságára! Ne szemeteljünk az utcán, az erdőben, ne dobjunk bele semmit az utcai csatornalefolyókba. A gyárakból kibocsátott szennyeződések, a műtrágya, a növényvédő szerek használata csökkenti az ivóvíz tartalékot. Ügyeljünk arra, hogy milyen vegyszereket használunk, és minként szabadulunk meg tőlük. Környezetkímélő mosó- és mosogatószereket használjunk! Csak a feltétlenül szükséges mennyiséget használjuk az említett háztartási, továbbá tisztasági és a kozmetikai termékekből! A természetes vizekben közvetlenül fürdés előtt ne kenjük be magunkat napolajjal! Ne öntsünk a lefolyóba, a WC-be zsiradékot, ételmaradékot, kávézaccot, maró vegyszert, erős fertőtlenítőt, használt olajat!

Takarékoskodás

Kék bolygónak nevezzük a Földet, ugyanis felszínének kétharmadát víz borítja. A vízkészlet 97 százaléka sós víz, 3 százaléka édesvíz, ennyivel gazdálkodhatunk. Takarékoskodjunk vele! A legkézenfekvőbb spórolási ötleteket szinte mindenki ismeri. Az első tipp, hogy fürdés helyett zuhanyozzunk. Ha szeretnénk magunkat áztatni a meleg vízben, menjünk el gyógyfürdőbe. Közösségi élményt szerzünk, élvezzük a gyógyvíz hatásait, szaunázhatunk, gőzfürdőzhetünk és kipróbálhatjuk a fürdő egyéb wellness szolgáltatásait is.

Otthon a zuhanyzással is spórolhatunk. Tisztálkodjunk rövidebb idő alatt! Szereljünk sugárszabályzót (perlátor) a csapra illetve vegyünk víztakarékos zuhanyfejet. Fogmosáshoz használjunk fogmosó poharat, borotválkozás alatt zárjuk el a vizet. Tegyünk egy kis lavórt a kádba, és amíg várjuk, hogy meleg víz folyjon a csapból, abba eresszük a vizet, majd használjuk el WC öblítésre.  Csak tele dobbal indítsuk el a mosógépet. Ha csepeg a csapunk, javíttassuk meg, ne hagyjuk elfolyni a vizet.

Spóroljunk a vízzel a konyhában is. A gyümölcsök, zöldségek mosására használt vizet öntsük a felmosó vödörbe és öntsük le vele a WC-t ugyanúgy, mint a felmosó vízzel. Ne folyóvíz alatt mosogassunk, hanem a mosogatótartályba engedett vízben fürdessük meg edényeinket. Viszont folyóvíz alatt öblítsünk. Ha gépben mosogatunk, akkor öblítsük le egy cseppet az edényt mielőtt betesszük a gépbe, így összevárhatjuk amíg tele lesz a gépünk és csak utána indítsuk el.  WC tartályunkat cseréljük le víztakarékosra. Hamar megtérül az ára és jelentős mennyiségű vizet spórolunk vele.

Locsolás esővízzel

Gyűjtsük az esővizet tartályokban és azzal locsoljuk a kertünket illetve szobanövényeinket, ne ivóvízzel. Adagoljuk a vizet csepegtetős locsolással, illetve a kora reggeli vagy az esti órákban locsoljunk az összegyűjtött esővízzel, amikor még, illetve már nincs nagy hőség és kevésbé párolog el a víz. Ne burkoljuk le betonnal a kerti utat, hanem kaviccsal fedjük, így az esővíz beszivárog a talajba és visszakerül a körforgásba.

Igyunk csapvizet, ne vásároljunk palackos innivalót. Ha így teszünk, több pénz marad a pénztárcánkban és a Földet sem szennyezzük a műanyag palackokkal.

Változatos programok

Magyarország is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét. Ezen a napon számos programot hirdetnek a gyógyfürdők és más szervezetek, pl.: vizvilagnap.hu/vizgyujto, budakesziarboretum.hu, erdeiprogramok.hu, kaszort.hu, west-balaton.hu, www.siofokportal.com, furdoszovetseg.hu, budapestgyogyfurdoi.hu

Forrás: dunamuzeum.hu, zoldbolt.hu, maviz.org, fovarosivizmuvek.hu

Az UN-Water nevű vízügyi ENSZ-szervezet és az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) weblapjáról bővebb információk is szerezhetők az idei Víz Világnapjáról: http://www.unwater.org/world-water-day-2018/

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.