Válaszd mindenből a természetest!

Válaszd mindenből a természetest!

Szeretnél természetes élelmiszereket fogyasztani, természetes anyagokból készült ruházatot hordani és egészségesebb környezetet teremteni magad körül? Ez könnyebb, mint gondolnád.

A természetes ételekre való igény folyamatosan alakul ki bennünk és lépésről-lépésre szeretnénk az élet egyre több területén a természetesség jegyében tevékenykedni. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor valamilyen sürgető ok, pl. betegség miatt kell életmódot váltanunk (pl. tartózkodunk az élelmiszeripari adalékanyagoktól, színezőktől, tartósító szerektől stb.) Annak, hogy visszatérünk a hagyományoshoz, csak nyertesei lehetünk.

Ne dőlj be a reklámoknak!

Az üzletek reklámokkal bombáznak bennünket a még több vásárlás érdekében. Fontoljuk meg, hogy érdemes-e megvennünk a hirdetésben felkínált árut. Valóban szükségünk van rá?  Élelmiszerek esetén általában több darabra szól az akció. Lehet, hogy csábító a színes, szépen csomagolt étel, de valóban el tudjuk-e fogyasztani, mielőtt lejár a szavatossági ideje? Olvassuk el az élelmiszerek összetevőit és azokat vegyük meg, amelyekben minél több a természetes alapanyag: pl. margarin helyett vajat, reggeli ital helyett zacskós tejet. Az üzletben kapható felvágottak helyett készítsünk otthon pl. májkrémet, fasírozottat, natúr joghurtból házi lekvárral gyümölcsjoghurtot, limonádét, teát, szörpöt…

Vásároljunk a piacon

Gondoljunk csak arra, ha szakítunk a félkész-, illetve készételek vásárlásával, helyette megvesszük a nyersanyagot és magunk főzzük meg az ételünket, nagyot léptünk előre az egészséges életmódhoz vezető úton. Ugyanis kikerüljük a tartósító-, színező-, dúsító- stb. szereket. A legjobb, ha piacon vásárolunk. A piac kellemes hely, színes, illatos élelmiszerek kavalkádja a körülöttük nyüzsgő vásárlókkal. Élményszámba megy a vásárlás, az áruk meggusztálása, a kérdezősködés felőlük, a válogatás, az alkudozás és végül a vásárlás. Fontos szabály, hogy mindig a hazait vegyük, tehát azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek a mi éghajlatunkon teremtek meg. Vásároljuk a hazai hústermelők húskészítményeit, az itthon nevelt állatok húsát, a magyar halgazdaságok halait, a hazai tejgazdaságok tejtermékeit, a környékbeli pékek kenyereit, a hazai savanyúságtartósítók áruit, a friss tojásból gyúrt házi száraztésztákat, szörpöket, lekvárokat, szárított erdei termékeket (pl. gombák). Érdemes végigjárni a kofákat, mindig mástól vásárolni, ilyen módon végigkóstolni a kínálatot és kiválasztani 1-2 termelőt, akikhez aztán rendszeresen visszajárunk vásárolni. A piac olcsóbb vásárlási lehetőséget kínál a többi lehetőségnél, mert a termelőtől a kosarunkba kerül az áru, nincs közbeiktatva több állomás. Térképezzük fel a nyersanyag kínálatot és próbáljunk ki új recepteket, amelyekbe beilleszthetjük az adott zöldségeket, gyümölcsöket.

Vigyünk magunkkal textil bevásárlótáskát, így nem kell műanyag szatyrokat kérnünk az árusoktól. Fontos. hogy tervezzük meg előre, mit akarunk főzni, írjuk össze a megvásárolandó nyersanyagokat és vigyük magunkkal a listát. Előfordul, hogy a piacon jön meg az étvágyunk és a szép nyersanyagokból hirtelen többféle étel elkészítését is eltervezzük. Családunk étkezési szokásainak ismeretében vásároljunk. Felesleges azért megvenni a szép zöldségeket, hogy aztán a hűtőszekrényünkben elveszítsék vitamintartalmukat, elfonnyadjanak.

Ecet, lenolaj

Otthonunk tisztán tartásához is válasszunk egyszerű, természetes tisztítószereket! A nyitott ablak mellett végzett rendszeres portalanításon, porszívózáson, a lakástextilek rendszeres mosásán, a felmosáson túl is bőven akad tennivalónk. A konyha, fürdőszoba, WC porcelánjainak takarításához használjuk a természetes vízkőoldót, az ecetet. Langyos vízbe öntsünk egy kevés ecetet, vizezzünk be egy rongyot és töröljük át vele a csaptelepet. A kagylók áttörlését követően hagyjuk állni rajta az ecetes vizet 10-15 percig, majd azt követően öblítsük le. Rendszeresen mossuk ki a hűtőszekrényt. Leolvasztás után először meleg, mosogatószeres vízzel mossuk ki, majd ecetes vízzel töröljük át. A lefolyó dugulásának megszüntetéséhez szórjunk szódabikarbónát a lefolyóba és öntsünk hozzá ecetet. A két szer együtt pezsegni fog, de hatékonyan feloldja a dugulást. Az erősen szennyezett ruhák áztatásához jó szolgálatot tesz a hagyományos mosószappan. Használjunk lenolajat a fából és bőrből készült natúr bútorok áttörléséhez, a fából készült padlóhoz. Szép színt kölcsönöz a berendezésnek és enyhén csillogóvá teszi.

Pamut, gyapjú

Műszálból készült ruhaneműk helyett hordjunk természetes anyagból készülteket. Vásárlás előtt nézzük meg áru bevarrt címkéjét, hogy miből készült? Azokat vegyük meg, amelyeknek nagy része pamutból, gyapjúból áll. Lakástextilt: ágyneműhuzatot, konyharuhát is ilyen anyagokból válasszunk. Kellemes benne aludni, illetve a konyhai munkáknál használni, mert jól felszívják a nedvességet. A törölközők közül is a száz százalék pamutból varrtat vegyük meg az előbbi indok miatt.

Forrás: lettudatos.com

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.