Vajon unokáink is látni fogják? – Avagy a műanyaghulladék lebomlása

Vajon unokáink is látni fogják? – Avagy a műanyaghulladék lebomlása

A mindennapi életünk során, ipari mennyiségű hulladékot halmozunk fel, ami az életünket ugyan nagyban megkönnyíti és egyszerűsíti, de a rajtunk túlmutató világot szépen lassan elpusztítjuk vele. Ráadásul a műanyag olyan, mint a cukor, szinte mindenben van, és mindenhol mérgez.

Tovább is van, mondjam még? Tudtad, hogy a műanyag még akkor is veszélyes, ha rosszul ártalmatlanították?  A tudomány és az ipar óriási pénzt és energiát fektet abba, hogy lebontható, újrahasznosítható anyagokat hozzon létre az egyszer használatos műanyagok helyett. Ezért is különösen fontos, hogy több más országgal együtt, Magyarország is betiltotta az egyszer használatos műanyagok gyártását, behozatalát. S hogy te mit tehetsz az ügy érdekében? Gyűjtsd továbbra is szelektíven a műanyagokat!

Képzeld el, hogy amikor a műanyag lebomlik az élővizekbe, mikroműanyagok szivároghatnak el a csapadékvízzel, amelyek a táplálékláncba kerülnek. Ez azért különösen nagy probléma, mert a tengeri élőlények nagy részének szervezete tartalmaz műanyaghulladékot, ezáltal egyes fajok mérgezővé válhatnak. Azaz emberi fogyasztásra már nem alkalmasak… De az újrahasznosítással és a műanyagok visszaszorításával megállíthatjuk a romló tendenciát, bár ez még mindig globális probléma.

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.