Újratöltő állomással is „palackmentesítik” San Franciscót

Újratöltő állomással is „palackmentesítik” San Franciscót

Ivóvíz palíck újratöltéseAz Egyesült Államok második legsűrűbben lakott nagyvárosában a vizes palackok feltöltésére telepítettek ilyen berendezéseket az utcákra: ha az emberek megszomjaznak, ne vásároljanak újabb és újabb műanyag palackokat, hanem egyszerűen töltsék újra azt, ami náluk van.

Az ötlet amellett, hogy elősegíti a hulladékcsökkentést és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítését, azért is jó, mert egyszerűen praktikus. Az ivókutakon – már ha találunk egyáltalán az utcákon – sok esetben nehézkes palackot tölteni, és az ember nem mindig tud és akar beülni egy étterembe vagy kávézóba azért, hogy feltöltse kiürült vizes palackját. Sőt, bevásárlóközpont – ahol van esetleg mosdó – sincs mindig a közelben, vagy épp langyos víz folyik a csapból.

Ezzel szemben, ezeken a speciális töltőállomásokon az ember megnyom egy gombot, és máris kényelmesen, pillanatok alatt feltöltheti “utcai vízkészletét”.

Be is tiltanák a palackozott vizet

Palackozott vízÍgy akarják teljesíteni a város nulla hulladék kibocsátásra vonatkozó, 2020-ra kitűzött céljait.

Mint arról már egyszer írtunk is, a döntéshozók egy 2007-ben elfogadott jogszabály kiterjesztésével megtiltanák, hogy a száznál több ember befogadására alkalmas eseményeken és közterületen palackozott árukat forgalmazzanak. A szigorítás 2016-tól lépne életbe. A döntés a kiskereskedőkre nem vonatkozna, ennek ellenére számos támadója akad az elképzelésnek, például egy nagy üdítőital-gyártó.

Tökéletes a csapvíz

CsapvízA döntés támogatói szerint egyébként az ivóvíz a városban egészséges, tiszta és ízletes, sőt az ország egyik legjobb minőségű csapvizét ihatják a lakosok.

Ez speciel nálunk is így van. Kiváló minőségű a csapvíz, így teljesen felesleges a palackozott verziót választanunk – nemcsak Budapesten, hanem szinte az egész országban.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.