Ugye nem a csomagolás a lényeg? Így lehet szép, de környezetbarát az ünnep!

Ugye nem a csomagolás a lényeg? Így lehet szép, de környezetbarát az ünnep!

A karácsony talán a legszebb ünnepünk, azonban szemetet is termelünk ez idő tájt, elég csak az ajándékok csomagolására gondolni, vagy arra, mennyi műanyagból kell a házhoz szállított meglepetést kihámozni. Pedig volna más megoldás, amely révén ugyanolyan szép lehet az ünnep.

Csak egy pillanatra kell megállni az ünnepi készülődésben és körülnézni, hogy lássuk, bizony hulladék is termelődik karácsony tájékán. Elég csak arra gondolni, hogy mennyi műanyag- és egyéb csomagolóanyag, díszes műanyagbevonatú ajándéktáska és egyéb vár minket a boltokban. Azon is érdemes elgondolkodni: az ajándékok kiszállítása közben milyen sok csomagolóanyagra van szükség, amelyek utána szinte azonnal mennek a kukába (jobb esetben a szelektívbe).

Noha ennek nem kellene így lennie! Az Innovációs és Technológiai Minisztérium idén ötletpályázatot hirdetett, amelyben többek között kreatív ötleteket várnak az ajándékok környezettudatos, fenntartható csomagolására is. dr. Boros Anita, az ITM államtitkára Nagyné Molnár Fruzsina  közreműködésével különleges csomagolási technikákat is megmutatott. Fruzsina ökoboltot üzemeltet, ahol külön is ügyelnek a csomagolásmentességre, illetve, ha muszáj csomagolni, akkor azt környezetbarát megoldással tegyék. Hiszen egy kis odafigyeléssel, apró változtatásokkal egy sokkal fenntarthatóbb állapotot lehet megteremteni – még az ünnepek alatt is.  

Egy pár jó ötletet a szakemberek segítségével mi is bemutatunk – a saját kreatív pályamunkáit pedig mindenki elküldheti az ITM pályázatára, értékes nyeremények várják.

Ha az ajándékokat úgy válogatjuk össze, hogy az egyik textil (például terítő vagy egy sál), mókás lehet, ha ebbe csomagoljuk a többit. Ha ilyen épp nincs az ajándékok között, egy régi, szép mintájú, négyzet alakú textil lehet az alapunk, ebbe tesszük az ajándékot, és masnira kötjük: egyedi, praktikus csomagolás!

Előrelátás, ha eltesszük az ajándéktasakokat és a szép állapotú csomagolópapírokat, így újrahasználhatjuk őket. Ha vásárolunk, hagyjuk el a műanyag alapanyagú, fémes fényű csomagolókat – ezek a leginkább környezetszennyezőek. Keresünk papírt, lehetőleg natúr csomagolópapírt! Utóbbi a legkörnyezetbarátabb, főleg, ha használat után a szelektívbe kerül. Környezetbarát festékkel, krumplinyomdával mintákat nyomhatunk rá – senkinek nem lesz hasonló csomagolása! Ha akarjuk, díszíthetjük megszárított, esetleg lakkozott narancs- vagy citromszeletekkel is, esetleg felfűzött pattogatott kukoricával.

Ha vásárolni indulunk, keressük meg a csomagolásmentes boltokat. Az első ilyen Németországban nyílt meg 2010-ben, de ma már hazánkban is találunk jó pár hasonlót. Vigyünk magunkkal vászonszatyrot vagy befőttesüveget, hogy legyen mibe pakolnunk! Jó érzés lesz, hogy egyáltalán nem termelünk szemetet a csomagolással!

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.