Tudósok kiszámolták egy szendvics szénlábnyomát – A szokásos reggeli szendvics a legrosszabb

Tudósok kiszámolták egy szendvics szénlábnyomát – A szokásos reggeli szendvics a legrosszabb

A szendvicsek mindennapos élelmiszerek, ám környezeti hatásaikról keveset tudunk. A brit tanulmány az éghajlatváltozásra gyakorolt hatását és a kereskedelemben kapható, valamint a házi készítésű szendvicsek szénlábnyomának becslését tűzte ki célul. A tanulmány azt is feltárta, hogy a szénlábnyomra vonatkozó információk hogyan kombinálhatók táplálkozási adatokkal, hogyan segítsék a fogyasztókat a tudatosabb élelmiszer-választásban.

Az Egyesült Királyságban legnépszerűbb 40 receptet vizsgálták meg. A legnépszerűbb házi készítésű szendvics (sonka és sajt) szénlábnyoma 399–843 g CO2 eq (szén-dioxid ekvivalens, azaz szén-dioxid egyenértékű) szendvicsenként, a recepttől függően. A házilag készített szendvics átlagos hatása körülbelül fele az előre csomagolt, ugyanolyan összetevőkből készült szendvicsének. Mindkét típusú szendvics szénlábnyomának döntő része az összetevők mezőgazdasági termelése során keletkezik, de a szénlábnyomhoz a gyártási és kiskereskedelmi szakaszok is jelentősen hozzájárulnak. Különféle fejlesztési lehetőségeket vizsgáltak meg mintegy 22 forgatókönyv szerint melyek érintették: az összetevők termesztését, a recept megváltoztatását, az élelmiszerhulladék csökkentésének lehetőségét, az alternatív csomagolást a különböző hulladékkezelési lehetőségekben.

Az eredmények azt mutatták, hogy az előre csomagolt szendvicsek gyártásakor keletkező szén-dioxid-kibocsátás 50 százalékkal csökkenthető lenne. A legnagyobb fejlesztési lehetőség a fogyasztás utáni hulladék csökkentése; azonban ezt a legnehezebben megvalósítani, mert ez csak a fogyasztói magatartás megváltoztatásával valósítható meg.

A kutatók kiszámolták, hogy a magas kalóriatartalmú, előre csomagolt szendvics mire eljut a fogyasztóhoz 1441 g CO2 eq-t generál, ami megegyezik egy autó CO2 kibocsátásával 19 km megtétele alatt.

A Manchesteri Egyetem kutatói először vizsgálták meg ilyen szempontból a házi, és az előre csomagolt szendvicseket. A tanulmány során a szendvicsek teljes életciklusát vizsgálták, beleértve az alapanyagok megtermelését, a csomagolást, hűtést, és a keletkező hulladékot is. A tanulmány szerint a házi készítésű – a recepttől függően – tojásos-sajtos szendvics szénlábnyoma a legalacsonyabb, fele az üzletben vásároltnak. Az üzletekben a hűtve tárolás 25 százalékkal, a csomagolás 8,5 százalékkal, míg a szállítás további csaknem 4 százalékkal emeli az üvegház hatású gázok kibocsátását.

A tanulmány azt is javasolja, hogy csökkentsenek, vagy hagyjanak el olyan összetevőket, melyek magasabb szénlábnyommal rendelkeznek, így a salátát, a paradicsomot, a sajtot, a húst. Így kevesebb lenne a vásárlók szervezetébe bevitt kalória mennyisége és egészségesebb az életmódjuk.

CO2 ekvivalens (CO2 eq.)

Az ekvivalens szén-dioxid kibocsátás a különböző üvegházgáz kibocsátások összehasonlításának alapvető mértéke. Adott üvegházgáz kibocsátása egyenértékű (ekvivalens) azzal a szén-dioxid kibocsátással, amely adott idő alatt ugyanolyan mértékű sugárzási kényszert (Wm-2) vált ki, mint amilyet az adott üvegházgáz, azaz azonos mértékben járulhat hozzá a globális melegedéshez. Különböző üvegházgázokból álló keverék ekvivalens szén-dioxid értéke az egyes összetevő gázok ekvivalens szén-dioxid kibocsátás értékének összege.

 

Fotó: topntp26 / Freepik (https://www.freepik.com/free-photo/sandwich_1154064.htm)

Cikk forrása: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352550917300635?via%3Dihub

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.