Trendi az otthoni szelektív gyűjtődoboz

Trendi az otthoni szelektív gyűjtődoboz

Ma már természetes, hogy szelektív gyűjtőbe tesszük a felesleges csomagolóanyagot: a papírt, a műanyagot, a színes üveget, a fehér üveget, a fémet.

Egyszerűsíti a gyűjtést, ha otthon kinevezünk egy papírdobozt vagy papírszatyrot szelektív gyűjtőnek és abba rakjuk a felesleges csomagolóanyagot.  Aztán pl. hetente egyszer visszük el a szelektív gyűjtőedénybe.

Ha van saját szelektív gyűjtőnk, nem kell folyton azzal foglalkoznunk, hogy hová tegyük a hulladékot, hanem tiszta, rendezett helyen van addig is, amíg elvisszük a közös szelektív gyűjtőbe. Akkor gyűjtünk jól, ha úgymond szép a hulladékunk. Trendi és kényelmes is ez a módszer. Hogy lássunk hozzá? Egyszerűbb, mint gondolnánk. Először is kérjünk a legközelebbi élelmiszerüzletben egy nagyobb kartondobozt vagy nevezzünk ki szelektív gyűjtőnknek egy papírszatyrot és keressünk egy zárható helyet, hogy ne legyen mindig szem előtt a hulladék. Pl. tegyük a konyhaszekrénybe a mosogatómedence alá.

Mosogassunk

Mielőtt bármit is kidobunk, gondoljuk át, hogy felhasználhatjuk-e valamire, pl. tárolhatunk-e benne valamit (száraztésztát, szöget, cérnát…). Vagy kreatív ötlettel átalakítva tudunk-e új életet adni a csomagolásnak? Pl. készítsünk mécsest befőttesüvegből vagy szintén csomagoljunk be ehető ajándékot. Elnyűtt pólóból fonjunk lábtörlőt vagy alakítsuk át strandszatyornak. Amelyik hulladékkal már végképp nem tudunk mit kezdeni, azokat kezeljük megfelelően a kidobás előtt. Az élelmiszert tartalmazó csomagolóanyagot (tejfölös, kefires doboz) mosogassuk el a következő mosogatás alkalmával, különben kellemetlen szagot áraszt, emellett a hulladékválogatóban dolgozó embereknek ezeket az ételmaradékos poharakat kell kiválogatniuk munkájuk során. Képzeljük csak magunkat a helyükbe! Ha kozmetikai szer flakonja ürül ki, akkor öblítsük ki néhányszor és az így elhasznált vizet öntsük a felmosó vödörbe, majd öblítsük le vele a WC-t.

Lapítsuk ki

A PET palackokról vegyük le a kupakokat és tapossuk laposra, mert így több elfér a dobozunkban. A tiszta műanyag bevásárlószatyrokat is tegyük a házi szelektív gyűjtőnkbe. A csomagolópapírokat nézzük át! A zsíros, olajos papírt ne tegyük a szelektív dobozunkba! Pl. a pizzás doboznak tépjük le a zsíros részeit és csak a tiszta darabokat tegyük a dobozunkba. A zsírost dobjuk a konyhai szemetesbe. Szintén a kukába dobjuk a konyhai törlőkendőket, szalvétát, papír zsebkendőt. Tehát csak a tiszta papírt gyűjtsük szelektíven, a zsiradékkal szennyezettet ne. Az italos kartondobozt, más néven tetra pakot is mossuk ki, ha pl. bomlásra hajlamos ital volt benne (kefir, paradicsomlé, baracklé), szárítsuk meg, lapítsuk ki és úgy tegyük a dobozunkba.

Váltsuk vissza

Ha kartondoboz vagy vékonyabb papírból készült dobozt is kidobásra ítélünk, hajtogassuk ki és úgy tegyük félre. Gyűjtsünk még dobozunkba újságokat, folyóiratokat, füzeteket, hullámpapírokat és más csomagolópapírokat. Nézzük át az újságokat is. A fóliázott borítójúak borítóit tépjük le és csak a belíveket tegyük a papírdobozunkba. A fém italos-és konzervdobozokat is mossuk ki és úgy tegyük a dobozba. Az üveg csomagolóanyagot is mossuk ki és lecsavart tetővel tegyük a dobozba. Ne tegyünk bele törött tükröt, szemüveget, lámpa búrát, fénycsöveket. A visszaválthatókat tegyük külön és mielőtt vásárolni indulunk, vegyük magunkhoz és váltsuk vissza az üzletben. Illetve vásárlás nélkül is váltsuk vissza, az üzlet nem kötelezhet bennünket arra, hogy a visszaváltásért kapott pénzből vásároljunk.

Amikor megtelt a dobozunk vagy éppen a szelektív gyűjtő felé visz az utunk, pakoljuk át egy szatyorba az egészet és vigyük magunkkal. Ott, a gyűjtőnél pedig dobjuk a hulladékot megfelelő gyűjtőbe dobjunk. Ebben eligazítanak a gyűjtőn látható piktogramok. Illetve nézzük ezt meg a településünkön szolgáltató cég honlapján vagy érdeklődjünk az ügyfélszolgálatán. Ugyanis az egyes hulladékfajtákat tovább szelektálják a szolgáltatók és a technológiájuktól függ, hogy mely anyagfajtákat mely gyűjtőedénybe kérik.

Kevesebb energiával

Végezzük el a hulladék tisztítását és szelektálását magunk és környezetünk érdekében. Ezzel elkerüljük, hogy a hulladék a konyhai szemetesbe kerüljön, onnan pedig végleges helyére, a hulladéklerakóba. Ehelyett a szelektíven gyűjtött hulladék a feldolgozókhoz kerül, és új termék készül azokból (pl. újrapapír, műanyag kád, kerti bútor, PET palack, befőttes üveg). Ehhez a másodlagos feldolgozáshoz lényegesen kevesebb energiát kell felhasználni, mintha új (elsődleges) alapanyagból készülne az új termék.

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.