Tojásfestés zöldség levelével, fűszerekkel

Tojásfestés zöldség levelével, fűszerekkel

Fessünk húsvéti tojást természetes anyagokkal! Így környezettudatos módon nem vásárlunk mesterséges színezőanyagot tartalmazó tojásfestéket, hanem növényekkel, zöldségekkel színezünk.

A locsolók és a gyerekek is örülni fognak a különleges tojásoknak és kevesebb csokoládétojással is beérik, ami külön nyereség egészségük és pénztárcánk szempontjából.

A festővízben főzzük meg a tojást. Esetenként kicsit érzik majd a zöldség íze a tojáson, ezért ha ezt nem szeretnénk, akkor kukót fessünk. A kukó kifújt tojást jelent. Mossuk meg szappanos vízben a tojást és töröljük meg. Majd fúrjunk zsákvarró tűvel egy kis lyukat a csúcsán és az alján is. Illesszük a szánkhoz és fújjuk ki egy edénybe a tartalmát.

Hagymahéj, lila káposzta, kurkuma

Próbáljunk ki többféle technikát. Kezdjük a legegyszerűbbel. Fessük különböző színűre a tojásokat. Barnásvöröses színű tojást kapunk, ha vörös-vagy lila hagyma héjával festjük meg. A hagyma száraz héját tegyük egy lábasba, öntsük fel vízzel, tegyünk bele egy csipet sót és ecetet (utóbbi két hozzávaló az alább felsorolt növényekre is vonatkozik) és kezdjük el főzni. Amikor felfőtt a víz, tegyük bele a tojásokat és főzzük még 10-12 percig. Majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ezt követően vegyük ki a vízből, szárítsuk meg és töröljük át szalonnabőrkével vagy egyéb étkezési zsiradékkal. Lila színű tojást kapunk, ha lila káposzta leveleit felaprítva megfőzzük, majd leszűrjük és beletesszük a tojásokat. Minél tovább állnak benne, annál sötétebbek lesznek. Narancssárgás lesz a tojásunk, ha kurkumát főzünk fel sóval és ecettel, majd megfőzzük benne a tojást. Meggyszínű tojásunk lesz, ha cékla lében főzzük meg. Zöld tojást kapunk, ha előbb sárga, majd kék festő lében áztatjuk a tojást. Illetve friss zöld levelek, mint csalán, spenót is alkalmas a célnak.

Petrezselyem

Még szebb tojást kapunk, ha természetes növényi ábrát alakítunk ki rajta. Nem utolsó sorban új funkciót adunk a művelethez szükséges lyukas, felszaladt harisnyánknak, harisnyanadrágunknak, mielőtt a szemétbe dobnánk. Vegyünk néhány szál petrezselymet vagy szedjünk a zöldben formás, apró levélkéket. Vegyük elő a tönkrement harisnyánkat és vágjunk le belőle akkora darabokat, hogy belecsomagolva a tojást, szorosra tudjuk kötni. A zöld levelet helyezzük a tojásra. Meg is nedvesíthetjük, hogy jobban tapadjon. Majd húzzuk rá a harisnyát és olyan szorosan kössük meg egy fonallal vagy madzaggal, hogy a levél ne mozduljon el. Tegyük bele a fővő vízbe és az előbb leírtak szerint járjunk el. Miután kihűlt, bontsuk ki a harisnyából és szintén kenjük be zsiradékkal száradás után. Ha jól dolgoztunk, akkor a levélkék helye világos marad, a tojás többi része pedig a festő lének megfelelő színű lesz.   

Írókázás

Díszítsük a festetlen tojást írókázással. Ez esetben az írókázást követően festjük meg. Használjunk hozzá a karácsonyi méhviasz gyertyákból. Készítsük szerszámot hozzá. Szükségünk lesz egy kb. 3×3 centiméteres fém lapocskára, melyet vágjunk ki pl. kiürült fém mustáros tubusból. Egy vékony fém drótra és egy kb. 15 cm hosszú botocskára, melyet a természetből hoztunk. Hajlítsunk apró tölcsért a fémlapból. Vágjuk be párhuzamosan a botocska végét kb. 2 centiméter mélyen, illesszük bele a tölcsért és kössük körül a fémdróttal úgy, mintha nyolcas számot alakítanánk ki vele. Gyújtsuk meg a gyertyát, hagyjuk égni, majd mártsuk bele az írókát és merőlegesen tartva a tojásra, írjunk vele motívumot. Viszonylag gyorsan dolgozzunk, mert hamar megszilárdul a viasz a kis tölcsérben. Ekkor tartsuk újra a láng fölé. A következő linken hagyományos motívumok gyűjteményét találjuk: http://mek.oszk.hu/02900/02907/html Érdemes a mezőkre osztott egyszerűbb geometriai mintákkal kezdeni, majd a bonyolultabbak felé haladni. A megírt tojásokat tegyük rövid ideig ecetes vízbe, hogy leoldja a kezünkről rátapadt zsírt. Majd helyezzük a fent leírt növények, zöldségek festőlevébe. Ha kukót festettünk, szorítsuk le a festőedényben egy kisebb edénnyel, hogy mindenütt érje a színes víz. Miután elértük a kellő színt, vegyük ki a vízből és szárítsuk ki. Majd tartsuk gyertyaláng közelébe és olvasszuk le róla a viaszt. Közben törölgessük le egy ronggyal a tojást, ezzel szép viaszos színt kölcsönzünk neki.  Odaadhatjuk a locsolóknak, vagy zsákvarró tűvel szalagot fűzhetünk bele és felakaszthatjuk a tojásfára. Vagy fessünk matyó motívumot a tojásra, pl. matyó rózsát. Nézzünk utána a népművészeti motívumoknak, mielőtt munkához látunk. 

Forrás: bea-nemez.blogspot.hu, zicsiblog.blogspot.hu

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.