Több mint 5000 m3 hulladéktól tisztultak meg nemzeti parkjaink

Több mint 5000 m3 hulladéktól tisztultak meg nemzeti parkjaink

Több mint 5000 m3 hulladéktól tisztultak meg nemzeti parkjaink

A tavaly nyáron indított és a pandémia miatt meghosszabbított „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt első ütemének keretében a nemzeti parkigazgatóságok eddig összesen 5325 m3 hulladékot szállítottak el hazánk zöld területeiről.

A nagy érdeklődéssel övezett projekt első ütemében a nemzeti parkigazgatóságok 214 helyszínt tisztítottak meg, melyek között voltak sűrűn látogatott turistautak, tanösvények és kilátók, de kiemelt természetvédelmi jelentőségű területek (például ártéri erdők és gyepek), valamint fokozottan védett fajok (például a csíkos hátú szöcskeegér és a délvidéki földikutya) élőhelyének hulladékmentesítése is megtörtént. A helyszínek közül 33-at a lakosság jelentett be a HulladékRadaron keresztül. (A mobilalkalmazás a lakosság számára biztosít lehetőséget, hogy illegális hulladéklerakó helyeket jelentsen be. A bejelentés az illetékes hatósághoz érkezik, amely így gyorsan és hatékonyan el tudja távolítani a szemetet.)

Az illetékes nemzeti parkigazgatóságok 8730 méter hosszan szabadítottak meg a szeméttől folyóparti és ártéri területeket a Bodrog mentén, míg a Tisza vonalán megközelítőleg 40 folyamkilométer hosszú partszakaszt tisztítottak meg zömében üveg- és műanyag hulladéktól, melyet szelektíven gyűjtöttek, így akár újrahasznosításra is kerülhetnek. 

A projektben a megelőzés is kiemelt fókuszt kapott: az újabb illegálishulladék-lerakás megakadályozása érdekében 16 sorompót és 45 kamerát telepítettek a védett területekre. A projekt részeként fatelepítésre is sor került: a megtisztított területeken 65 facsemetét ültettek el.

A “Tisztítsuk meg az országot!” projektre négy ütemben kerül sor 2020 és 2022 között. Az eddig lezajlott első ütemben a kormány 13 milliárd forintot fordított arra, hogy erdőink, folyóink, vasúti és közúti létesítményeink, valamint közterületeink tisztábbak és az évtizedek óta, jogtalanul lerakott szeméttől mentesek legyenek.

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.