Tavaszi nagytakarítás Európában

Tavaszi nagytakarítás Európában

önkéntes szemétszedőkAz egész kontinensen egyszerre szedik majd a szemetet! Az Európai Unió mind a 28 tagállamában meghirdetik a „Let’s Clean Up Europe!”, azaz „Tisztítsuk meg Európát!” elnevezésű akciót, amelyre május 10-én kerül majd sor a kontinensen.

Let's Clean Up Europe!Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez (European Week for Waste Reduction, azaz EWWR) kapcsolódó kezdeményezés célja, hogy összefogva a tagállamok saját hasonló szemétgyűjtési akcióit, nagyobb nyomatékot adjon a problémának, és sürgesse a megoldás keresését. Az EWWR-ben az OHÜ is részt vesz hazai koordinátorként, bővebb információ a www.ewwr.hu oldalon olvasható.

A szervezők szerint a szemétgyűjtésben résztvevők közvetlen közelről látják majd, mennyit szemetel nap mint nap az ember, és azt is, mennyire könnyű lenne ezt megelőzni. Azt szeretnék elérni, hogy minél több önkéntes vegyen részt az akcióban: elsősorban civileket, iskolákat, ifjúsági szervezeteket és cégeket igyekeznek mozgósítani. A szemétszedést a közvetlen lakókörnyezet mellett a természetben (például erdőkben, tengerparton) is lebonyolítják.

A „Let’s Clean Up Europe!”-hoz azért is érdemes csatlakozni, mert a közreműködők hasznos információkat tudhatnak meg arról, mit tehetnek a mindennapokban maguk is azért, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen körülöttük, miként használhatnak újra szemétnek tartott tárgyakat, és milyen módon lehet anyagukban hasznosítani a hulladékok nagy részét.

Az esemény egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy minél több emberben tudatosodjon: közös érdekünk az okos gazdálkodás a Föld erőforrásaival, és bolygónk megóvása a szeméthegyek okozta felbecsülhetetlen károktól. A kezdeményezés egyik célja éppen ezért a szemléletformálás: segítsen változtatni az emberek hozzáállásán és viselkedésén, hogy környezetünk védelme érdekében minél többen megszabaduljanak a berögződött, helytelen szokásaiktól.

Önkéntesek csoportja

A „Let’s Clean Up Europe!” akció megtartását a 2008 óta minden évben megszervezett “Let’s Do It!” mintájára kezdeményezte Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa. Utóbbi mozgalomhoz az elmúlt 6 évben 9 millió önkéntes csatlakozott.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.