Tartsuk környezetbarát módon kutyánkat

Tartsuk környezetbarát módon kutyánkat

Azt mindannyian tudjuk, hogy kutyánk után zacskóba kell szednünk a közterületen elhullajtott ürüléket, különben bírságot kockáztatunk meg. Környezettudatosságunkat ennél tágabban is értelmezhetjük az állattartás terén.   

Kezdjük rögtön a legtöbb gazdit érintő témával, a zacskó kérdésével. Többféle anyagból készültet is vehetünk, a legegyszerűbb műanyag zacskótól kezdve, de ha abba szedjük a kutyapiszkot, még csak félig oldottuk meg feladatunknak. Eltakarítottuk a piszkot és vélhetően beledobtuk a kukába, ahonnan hulladéklerakóba kerül az anyag. Ha viszont lebomló tasakba gyűjtjük a kutyagumit, akkor hasznos a cselekedetünk.

Textiljáték használt pólóból

Akkor is környezettudatosan járunk el, ha kedvencünk játék iránti igényét nem műanyag játékokkal elégítjük ki, hanem magunk készítünk játékokat otthon fellelhető alapanyagokból, pl. régi, már nem használt ruhákból. Így egyrészt nem adunk ki pénzt a játékért, másrészt csökkentjük ruhásszekrényünk tartalmát. A játék elkészítéséhez vegyünk elő pl. régi pólót. Először szabdaljuk fel csíkokra a felsőrészt, majd vegyünk kézbe három szálat, fektessük egymás mellé, csomózzuk egybe és fonjuk össze hármas fonással. Kössünk a végére is csomót. Több, különböző színű póló csíkjaiból is fonhatjuk a játékot és így tarka lesz a végeredmény. A megmaradt csíkokat tegyük el, ugyanis fogyó eszköz a textiljáték és ha már tönkre rágta a kutyusunk, fonjunk újabbat. A kutya alá vásároljunk rongyszőnyeget. Ez használt holmiból vagy a textilgyártás maradékából készült, tehát olcsóbb, mint az új és környezetbarát is. Mivel kutyás háztartásunkban gyakran kell mosunk, vásároljunk mosószódát. Ez az olcsó mosószer környezetbarát is egyben. A jószág ápolószerei vásárlása esetén is törekedjünk a vegyszermentes illetve természetes anyagból készült termékek beszerzésére, mint pl. sampon, kefe. Ugyanis vegyi anyagok hatására kedvenceinknél is kialakulhat allergia ugyanúgy, mint az embereknél. Ha új állatfelszerelést vásárolunk, ne dobjuk ki a régit, hanem keressünk olyan állatmenhelyet, ahol szükség van rá.

Ecet, bórax

Nem csak mosnunk, hanem takarítanunk is gyakrabban kell négylábú barátaink miatt. Ne használjunk vegyszereket a tisztításhoz, mert ezeket felnyalhatják a kutyák. Ecetes vizes lemosást alkalmazzunk szagtalanításra. A szőnyegből a következő keverékkel tisztítsuk ki a foltot: oldjunk fel 2 evőkanál sót fél csésze ecetben és dörzsöljük a szőnyegbe, majd porszívózzuk ki. Ha nagyobb és mélyebb a folt, egészítsük ki a keveréket 2 evőkanál bóraxszal és használjuk az előbbiek szerint.

Fogadjunk örökbe!

Végül ha még nincs kisállatunk, de szeretnénk, akkor ne pénzért vegyünk, hanem fogadjunk örökbe állatmenhelyről. Ezzel csökkentjük a menhelyek terheit és szerető otthont biztosítunk a kisállatnak. Érdemes, mert a kisállatok tartása enyhíti a magányt és véd a búskomorság ellen is. Viszont az állattartás felelősséggel jár.  Csak akkor vegyünk magunkhoz házi kedvencet, ha tudunk róla gondoskodni, illetve esetenkénti akadályoztatásunk esetén van kire bízni.

Forrás: evamagazin.hu, kutyabarathelyek.hu, neveljunkkutyat.blog.hu

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.