Szép gondolatok a szemétről – Sopronban

Szép gondolatok a szemétről – Sopronban

Szepen-a-szemetrol_2Könnyed karikatúrák, szemléletes grafikák „beszéltek” a szemétről Sopronban. A nyugat-dunántúli hulladékgazdálkodási szolgáltató által meghirdetett nemzetközi környezetvédelmi szemléletformáló grafikai pályázatok anyagából nyílt kiállítás a városban. A „Szépen a szemétről” című tárlatnak az egyetem Ligneum Látogatóközpontja adott otthont, természetközeli, igényes, ezáltal méltó környezetbe helyezve a színvonalas alkotásokat.

A rendezvény két nemzetközi grafikai pályázat legszemléletesebb alkotásait fogta egybe – mondta el Éder Andrea a szervezők képviseletében. – A Too Much Waste, illetve a Reduce It! kiírásaira beérkezett több mint 1000 alkotásból válogattak ki a felfogásuknak, felelős hozzáállásuknak leginkább megfelelőket. A könnyed, de gyakran mély értelmű karikatúrák és a rendkívül szemléletes, egyszerű látvánnyal operáló reklámgrafikák olyan információkat adtak át, melyek minden szónál kifejezőbbek.

Maga a kiállítási installáció is példát mutat a kreatív újrahasznosításban: a képkeretek mind már egyszer felhasznált, a képkeretezőnél hagyott darabok voltak, a kiállítási paravánok egy helyi kollégium kidobásra ítélt ajtólapjai, a pihenőhelyek pedig sérült kukákból átalakított ülőkék.

Szepen-a-szemetrol_3A kiállítás megnyitóján Kosztka László, az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: nehéz helyzetben van az a cég, amely a hulladékról szeretne kommunikálni a környezetével, hiszen a szeméttel való foglalkozás a nemszeretem dolgok közé tartozik, ők mégis gyakran kilépnek a kukák mögül és ötlettel, humorral, tenni akarással mutatnak példát a környezetüknek, mutatják meg, hogyan szemetelhetnek jól.

„Nem akarunk senkinek az orrára koppintani” – hangzott el a megnyitón – „ahogy a kiállított képeken is látszik, fontosabb az egyéni felismerés, az egyéni elfogadás, ha tartós eredményeket szeretnénk elérni.”

A szervezők szerint a világ minden tájáról beérkezett pályaművek ötletes megfogalmazása, magas szintű grafikai kivitelezése és kifejező ereje nagyban hozzájárulhat a hulladékkal kapcsolatos felfogás megváltoztatásához, ugyanis a tárlat megtekintése után senkiben nem marad kétség afelől, hogy mindegyikünknek dolga van a képződő hulladékkal.

Bár a kiállítás július 9-éig volt látogatható a NyME Ligneum Látogatóközpontjában, a kiállított képeket bárki megnézheti az STKH Facebook oldalán. 🙂

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.