Szemétimportra szoruló országok

Szemétimportra szoruló országok

szemét energiatermelés szemétimportNéhány északi országban, mint például Norvégiában és Svédországban az energiatermelés és a fűtés biztosítása is szemétégetésen alapszik. Norvégiában az energia felét szemétégetésből nyerik, amely a távfűtési rendszer alapját is képezi. Svédországban 250 000 otthon áramszükségletét fedezi a szemétégetés, valamint a központi fűtés működéséhez szükséges hő 20%-át biztosítja.

szelektív hulladékgyűjtésAz északi országok szemétből energiát előállító programja annyira hatékony, hogy szemétlerakóik szinte üresek és importra szorulnak. A svéd, a norvég, és a finn szemétégető és energiaellátó rendszer évi 700 millió tonna szemetet képes elégetni, miközben a három ország együttvéve is kevesebb, mint a harmadát termeli ennek a mennyiségnek.

A skandináv országokban szigorúan veszik a szelektív hulladékgyűjtést, a különböző hulladékot különböző színű zsákokban gyűjtik. A hulladékégetők optikai érzékelőkkel állapítják meg a zsákok színéből, hogy milyen jellegű a hulladék és ez alapján osztja szét őket. A hulladék nagy részét elégetik.

Az eredményességet mutatja, hogy például az Egyesült Királyságban a szemét 49%-át viszik lerakóba, míg Norvégiában 2%-ot, Svédországban pedig 1%-ot (Eurostat, 2011).

import szemétimportAz energiaigények és a feldolgozó kapacitások mára már sokkal nagyobbak mindkét országban, a keletkező szemét mennyiségénél, ezért először Svédország majd Norvégia is szemétimportra szorult.

Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúly került a hulladék felhasználására az energiatermelésben. Számos kétség merül fel, hogy nem kifejezetten környezetkímélő a szemétégetés, hiszen rengeteg szennyező anyag kerül ezáltal a levegőbe.

Forrás: tisztajovo.hu; index.hu; epp.eurostat.ec.europa.eu

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.