Szemétfigyelők szorították rá a tisztaságra a bécsieket

Szemétfigyelők szorították rá a tisztaságra a bécsieket

Szemét figyelők Bécs utcáin“Tiszta udvar, rendes ház” – ezt a feliratot a Bécs városát jelző út menti táblák alá is ki lehetne függeszteni. Miért? Mert szinte elfogyott az eldobott cigarettacsikk és a hátrahagyott kutyaürülék az utcákról, mióta a rendre WasteWatcherek (“Szemétfigyelők”) ügyelnek.

Bécs utcájánA szemetelési tilalom betartását ellenőrző közterület-felügyelő járőrök 2008 óta járják Bécs utcáit. Az ötven főállású és négyszáz kisegítő munkatárs a tavalyi év végéig 35 ezer esetben intézkedett, amiből közel 19 ezer esetben bírság, 6500 esetben pedig feljelentés született. A szemetelők végül mintegy tízezer esetben figyelmeztetést kaptak. A bírság nagysága 36 eurótól 1.000 euróig terjed.

A WasteWatcherek munkájának eredményeként jelentősen megfogyatkozott például a közterületen hagyott hűtőszekrények száma. Az az elmúlt 6 évben 463 darabra csökkent, ami 74 százalékos visszaesést jelent a korábbi gyakorlathoz képest.

Cigaretta csikkekAz utcákon 2012-ben 600 millió darab cigarettacsikket söpörtek össze. Ez az adat is jóval, 31 százalékkal alacsonyabb annál, mint amit a járőrözés bevezetése előtt mértek.

A veszélyes hulladék és az építési törmelék esetében is komoly javulást tapasztalni, 41 százalékkal kevesebb ilyen hulladéktól szabadultak meg illegális módon a bécsiek tavaly, mint 2008 előtt.

A WasteWatcherek munkája népszerű a bécsi lakosság körében: egy felmérés szerint a megkérdezettek 85 százaléka úgy gondolja, hogy amit csinálnak, az nagyon jó dolog és 84 százalékuk szerint Bécs egy nagyon tiszta város.

Forrás: dontwasteit.hu; wien.gv.at

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.