A szelektív hulladékgyűjtés módszerei

A szelektív hulladékgyűjtés módszerei

szelektív hulladékgyűjtő edényekMiért kell szelektíven gyűjteni a hulladékot?

Magyarországon évente 821 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik, amelyből a lakossági szelektív gyűjtés során visszagyűjtött mennyiség csak kb. 60 ezer tonna, így a fennmaradó mennyiség főleg a hulladéklerakókban végzi. Ugyanakkor a lerakott hulladék rengeteg hasznosítható anyagot tartalmaz. Ezért – a hulladékról szóló törvénynek megfelelően – kiemelt cél a hulladékképződés megelőzésén túl a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentése.

Az elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladékok közé jellemzően a következő hulladékáramok tartoznak: papír, üveg, műanyag, textil, fa, társított és fém hulladékok. A hulladék szelektív gyűjtése lehetséges a hulladékudvarokban, a gyűjtőszigeten vagy a házhoz menő gyűjtés során.

Melyik a legjobb megoldás?

A hulladékudvarok zárt, őrzött létesítmények, amelyen belül különböző helyszíneken lehet gyűjteni a különböző hulladékfajtákat (pl. veszélyes hulladék, zöld hulladék, hűtőgépek stb.). A hulladékudvarra a lakos szállítja be a hulladékot. A gyűjtőszigetek az utcán elhelyezkedő kukák, amelyek alkalmasak a papír, az üveg, a műanyag, az aludoboz és sok helyen az italoskarton gyűjtésére. A házhozmenő gyűjtés során a lakos a hulladék keletkezésének a helyén, tehát már otthon szétválogatja a különböző fajtájú hulladékokat és így azt elkülönített módon dobja ki a bejárati ajtónál lévő papír, aludoboz vagy műanyag gyűjtőbe. Házhozmenő gyűjtés során az üveget a balesetveszély miatt nem gyűjtik. Egyes helyeken egyéb hulladékot is gyűjtenek elkülönített módon (pl. sütőzsír). Budapesten 16 hulladékudvar és 940 hulladéksziget található.

Hulladékudvar Szelektív gyűjtősziget
Hulladékudvar Szelektív gyűjtősziget

A házhozmenő gyűjtés azért a leghatékonyabb megoldás a szelektív gyűjtés során, mert itt nincs igazán szükség utóválogatásra, ami a hulladékszigetről érkező hulladék esetén még szükséges. A házhozmenő gyűjtés azért is a legeredményesebb, mert a lakos számára ez a szolgáltatás ingyenes, és így csökkentheti a vegyes szemetét, aminek azonban az elszállítása pénzbe kerül.

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.