Spóroljunk az energiával!

Spóroljunk az energiával!

2000 óta Magyarországon is megrendezik a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapot. A környezettudatosságon és a fenntarthatóságon van a hangsúly március 6-án.

Kimerülőben vannak a föld hagyományos energiakészletei, melyre a megoldást a takarékoskodás és a megújuló energiák használata jelenti.

Mindenki takarékoskodhat az energiával egy kis odafigyeléssel. Ha megkérdeznénk az embereket, hogyan spórolnak vele, a legtöbben bizonyára a villany lekapcsolását jelölnék meg először a sorban. Tehát kapcsoljuk le a villanyt azokban a helyiségekben, amelyekben nem tartózkodunk. Valamint cseréljük ki hagyományos izzóinkat energiatakarékosra. Használjunk helyi világítást: íróasztalnál asztali lámpát, olvasáshoz olvasólámpát, erősebb fényt igénylő munkához a csillárt.

Húzzuk ki, kapcsoljuk ki

Ne hagyjuk készenléti (stand by) állapotban nem használt elektromos, elektronikai eszközeinket, hanem azokat is kapcsoljuk le. Húzzuk ki a konnektorból mobiltelefonunk töltőjét, ugyanis az akkor is fogyasztja az áramot, ha nincs a másik végén a telefonunk. Mielőtt új háztartási gépet vásárolunk, nézzünk utána fogyasztásának és vásároljuk az energiatakarékost. Figyeljünk a gépek elhelyezésénél, hűtőszekrényt ne tegyünk tűzhely mellé, mert lényegesen több energiát használ el, mint hűvösebb helyen. A mosó-és mosogatógépet csak akkor indítsuk be, amikor tele vannak. Engedjünk vizet a mosogatótartályba mosogatáskor, az öblítést viszont folyóvízben végezzük. Ne öntsük a használt olajat a csapba, hanem gyűjtsük össze és adjuk le a hulladékudvarban.

Szigetelés, takarítás

Ne takarjuk el a fűtőtestet, hadd érvényesüljön melege a lakásban. Hatékonyabban megtarthatjuk a meleget, ha vastag textileket használunk az ablakra sötétítőnek illetve az ajtó elé is teszünk köríves függönytartóra. Éjszakára állítsuk kevesebb hőfokúra a hőmérsékletet és akkor is, amikor elmegyünk otthonról. Rendszeresen takarítsuk a fűtőtesteket, hogy hatékonyabban melegítsenek. A legtakarékosabb megoldás az ajtók, ablakok szigetelése, érdemes akár saját kezűleg is elvégezni ezt a munkát.

Alternatív energia

A nem megújuló energiafajták közé tartozik a kőolaj, a földgáz, a szén. Ezek korlátozottan állnak rendelkezésre, megújításuk nem lehetséges vagy olyan lassú, hogy belátható időn belül nem termelődnek újjá. A megújuló energia a nap, a szél, a víz és a geotermikus energiát jelenti, melyek jelentősebb emberi beavatkozás nélkül újratermelődnek és használatuk nem eredményez környezetszennyezést.  Ezeknek a technológiáknak az alkalmazásával az emberek otthonukban állíthatják elő saját energiaszükségletük részét vagy egészét.

Forrás: alaternativenergia.net

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.