Spóroljunk az energiával otthonunkban!

Spóroljunk az energiával otthonunkban!

Örülnénk, ha kevesebb összegről szólnának a közszolgáltatók csekkjei, de ezért nekünk is tennünk kell. Spóroljunk az energián! Ennek sok útja-módja van, nézzük a leggyakoribb tanácsokat.

Először is cseréljük le a hagyományos izzókat energiatakarékos fényforrásokra.Ezek akár 80 százaléknál is kevesebbet fogyasztanak, mint a régiek. Amikor pedig nincs szükségünk világításra, kapcsoljuk le. Háztartási gépek vásárlásánál az energiatakarékost válasszuk. A mosó-, a mosogató,- a hűtőgépeken stb. címke jelzi az energiafelhasználást. A legkevesebb energiafogyasztást zöld nyíllal, a legtöbbet piros nyíllal jelölik. Mellette betűjelek is segítik a tájékozódást. A leghatékonyabb kategória az A+++, majd az A++, utána következik az A+, ezt követi az A, majd a B, a C és a D, mint a legkevésbé spórolós berendezés jele. 

Száműzzük a vízkövet

Háztartási gépeink okos használatával még többet takarékoskodhatunk. A mosógépet csak akkor indítsuk el, ha összegyűlt egy tele dobra való szennyes ruha. Évente egyszer oldjuk fel a lerakódott vízkövet: öntsünk egy liter ecetet a mosógép dobjába egy csésze szódabikarbónával együtt, majd indítsuk el a legmagasabb hőfokú és a leghosszabb mosás programot. Miután lejárt, csavarjuk ki a hátulján (vagy az elején) található szűrőt és csap alatt tisztítsuk meg azt is. Így megszabadulunk azoktól az apró textil szálaktól, melyek eltömhetik a szűrőt. A mosószer és az öblítő tartályát vegyük ki és mossuk el, vagy ha ezek rögzítettek, a helyükön tisztítsuk meg egy régi fogkefével. Elöltöltős mosógépnél tisztítsuk meg a gumiszegélyt is. Soha ne tartsuk zárva a mosógép ajtaját. 

Gázkészülékeknél ötévente, a csatlakozó vezetékeknél pedig tízévente kell megismételni az ellenőrzést https://mno.hu/gazdasag/szeptembertol-kotelezo-a-felulvizsgalat-1093778

Szakemberre bízzuk gáz-és villanybojlerünk megszabadítását a vízkőtől.

Rendszeres karbantartás

Keressünk megfelelő helyet hűtőszekrényünknek. A fűtőtest, tűzhely mellett álló gép jóval többet fogyaszt, mint egy hűvös kamrában álló. Rendszeresen olvasszuk le és takarítsuk ki a hűtőszekrényt. Pakoljuk ki a tartalmát és közben ellenőrizzük az élelmiszerek szavatossági idejét. A szekrényt mosogatószeres vízzel, azt követően ecetes vízzel mossuk ki, majd töröljük szárazra. Évente kétszer töröljük át a hátulján található rácsokat is a jobb hűtési hatásfok elérése érdekében. Állítsuk be a megfelelő hőmérsékletet és ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe. Rendszeresen ürítsük ki porszívónk porzsákját, tisztítsuk a szűrőjét, távolítsuk el a tisztítófej sörtéjéből a szennyeződést. Gépeink karbantartásával meghosszabbíthatjuk élettartamukat és hatékonyabbá tehetjük energiafelhasználásukat. Ne tartsuk készenléti állapotban gépeinket, hanem kapcsoljuk ki. Tisztítsuk le rendszeresen a fűtőtesteket, mert a rárakódó por csökkenti a hatékonyságát.

Takarékos főzés

Főzéshez használjunk kuktát. Egyrészt hamarabb elkészülünk, másrészt egészségesebb lesz az ételünk, ha nem főzzük agyon, hanem gőzben pároljuk. A megfelelő átmérőjű edényt használjuk a megfelelő főzőlapra, illetve gázrózsára. Ne érjen túl illetve ne legyen kisebb azoknál. Fedjük le az edényt, ha főzünk. Légkondicionáló helyett folyamodjunk természetes módszerekhez: szereltessünk ablakunkra redőnyt, spalettát, tegyünk napárnyékolót.

Természetes módszerek

Fűtésszámlánkat csökkenthetjük otthonunk, valamint ablakaink, ajtóink jó szigetelésével, redőny, spaletta felszerelésével.  Az ajtók elé függönyszerűen felszerelt vastag textíliák, az ablakok elé tett vastag sötétítők is jól fogják a hideget. Amikor  elmegyünk otthonról, állítsuk alacsonyabb fokozatra a fűtést és éjszakára is vegyük kisebbre. Új otthon építése, felújítása során kiépíthetjük a napkollektor rendszert lakásunk fűtésére, meleg víz előállításra. 

Forrás: ezermester.hu, alternativenergia.net

 

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.