Sikeres hulladékcsökkentés – EWWR

Sikeres hulladékcsökkentés – EWWR

EWWR hulladékcsökkentésIdén ismét megrendezésre került az Európai Hulladék-csökkentési Hét (EWWR), 2013. november 16. és november 23. között. A program célja, hogy egy teljes héten keresztül figyelem koncentrálódjon a hulladék megelőzésre. Az EWWR tavaly 32 ország részvételével valósult meg, amelyhez csatlakoztak hatóságok, államigazgatási szervek, egyesületek, civil, gazdálkodó, illetve ipari szervezetek és oktatási intézmények.

VarrásA programhoz sok olyan projekt kapcsolódott azon alapelv mentén, hogy minden egyes újrahasznosított, felújított tárgy elősegíti a hulladékkeletkezés megelőzését. Sokszor elég csak egy apró ötlet, például a régi termékekből újabbak készíthetők, így a termék élettartamát lehet meghosszabbítani. A tevékenységbe művészek és szakemberek bevonása sem tiltott, a végeredményt művészeti workshopon vagy versenyen lehet népszerűsíteni. A program arra is felhívja a figyelmet, hogy egy kis kreativitással és leleményességgel könnyen ráirányítható az emberek figyelme hulladék csökkentésére.

RuhaadományozásAhhoz, hogy egy projekt jól sikerüljön, nagyon fontos az alapos szervezés. A megvalósításhoz szükség van a helyszín kijelölésére, legalább egy szakértő részvételére (aki irányítja a termék átalakítását), a régi termékek összegyűjtésére, asztalok, szerszámok, illetve mérőeszközök alkalmazására. A fel nem használt ruhákat tovább lehet ajándékozni segélyszervezeteknek. Az esemény kommunikációját is alaposan át kell gondolni, hiszen a leendő partnereknek tudniuk kell a projektről; segítségül lehet hívni újságírókat és az sem baj, ha a program megjelenik a tévében és a rádióban egyaránt. Amennyiben fényképek is dokumentálják a programot, ezeket fel lehet használni az utókommunikáció során is példaként arra, hogy milyen hasznos egy ilyen rendezvény megszervezése. Sok cég hulladékból bútorok és egyéb használati tárgyak készítését, felújítását csapatépítő szándékkal vállalja, és a tapasztalatok szerint egy-egy ilyen projekt sokáig meghatározó lehet a szervezeti kultúra területén.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.