Roncsautók: iskolákból a főtérre

Roncsautók: iskolákból a főtérre

roncskezelés_car-recRoncsautó-világgal szembesülhetnek ősszel Kecskeméten, a főterén áthaladók. A közlekedésre alkalmatlan járművekkel és a bennük rejlő értékek szakszerű hasznosításával – egy kampány keretében – tavasszal, a város középiskoláiban és a főiskolában találkozhattak a diákok. Most pedig az „utca embere” is megtudhatja, hogy mekkora károkat okozhatnak a természetnek a szabadban hagyott roncsok és milyen egyéni tragédiákhoz vezethetnek az illegálisan szétszedettek alkatrészei.

A nyári szünetet követően, folytatódik a www.roncskezelesmegfeleloen.hu weboldalon is elérhető környezettudatosság-formáló kampány, amelyet a Car-Rec Gépjárműroncs-kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (Car-Rec) kezdeményezett. Ennek keretében, idén tavasszal Kecskemét 11 középiskolájába, valamint a helyi főiskola roncskezelés_car_rec_1műszaki karán tartottak a fenntarthatóság témakörben átfogó előadásokat, amelyeket gyakorlati példákkal is illusztráltak. A kampány fő célkitűzése a felnövekvő generáció érzékenyítése a környezetvédelemre, a környezettudatosság erősítése, a fenntartható életmódra nevelés elősegítés, foglalta össze a szelektalok.hu-nak Lukács Pál, a Car-Rec ügyvezető igazgatója, aki egyúttal a Kecskeméti Főiskola Jármű-technológia Tanszékét is vezeti főiskolai tanárként. A fenntarthatóság, a környezetvédelem témakörben adott átfogó ismeretek mellett a hulladékhasznosítás, ezen belül a roncsautók legális és szakszerű feldolgozása volt a fő témakör. Az előadások mellett a diákok – interaktív foglalkozások keretében – nemcsak a környezettudatosságra nevelő foglalkozásokon vehettek részt, hanem közlekedésbiztonsági bemutatókon is. A főiskolások körében az egyik legnépszerűbb „műsorszám” a négyfős csapatok közreműködésével lebonyolított roncsautó-bontás volt. Ennek keretében a csapatok tagjai időre bontották a roncsautók meghatározott alkatrészeit, előtte azonban meg kellett becsülniük egy-egy általuk választott alkatrész tömegét is.

A látottak-hallottak alapján pedig, a diákok körében rajz- és fotópályázatot is hirdettek, melynek nyertesei értékes ajándékot kaptak.

car_rec_fotópályázat

Az előadásokon éppúgy hangsúlyos volt a hulladék keletkezésének megelőzése, mint azoknak a károknak a bemutatása, amelyek nem pusztán látványnak rondák, hanem a természetet is nagymértékben károsítják. A kampányhoz kapcsolódó www.roncskezelesmegfeleloen.hu honlapon valamennyi előadás megtekinthető, akárcsak azok a car_rec_roncskezelés_2videofilmek, amelyek arra az életveszélyes helyzetre is fölhívják a figyelmet, amit az okozhat, ha valaki illegálisan szétbontott autóból való alkatrészt szereltet be a saját járművébe. Becslések szerint három roncsautóból kettőt illegális bontóban szerelnek szét, ezek alkatrészei ugyan olcsók, ám nagy eséllyel az autós és utasai életét is veszélyeztetik, hiszen az elhasználódásuk miatt már nem tudják ugyanazt a funkciót nyújtani.

A megoldás ebben az esetben is a legális autóbontó, ahol egyrészt szakszerűen szerelik szét a közlekedésre már alkalmatlan járműveket s csak az ellenőrzött, minősített és műbizonylattal ellátott alkatrészeket hasznosítják, másrészt a jogszabálynak megfelelően, környezetbarát módon végzik el a munkát.

Képek: Car-Rec

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.