Rakj rendet az ünnepekre!

Rakj rendet az ünnepekre!

Az ünnepek előtt tanácsos selejtezéssel összekötött nagytakarítást tartanod otthon, hogy tiszta és szellősebb lakásban várd a karácsonyt és fogadd a vendégeket.

Kezdd a selejtezést a konyhában. Szedd össze az üres üvegeket, ellenőrizd a tárolt élelmiszerek lejárati idejét, nézd át a fűszereket. Engedd le a hűtő-és a fagyasztószekrényt, nézd át a tartalmukat. A közeli szavatossági idejű élelmiszereket rakd külön és tervezd meg, hogy mit főzöl belőlük záros határidőn belül. Ha több, mint amennyit elfogyasztasz, akkor is főzd, illetve süsd meg a nyersanyagokat és bezacskózva, fagyaszd le az ételt. A csomagra írd rá a tartalmát és a lefagyasztás dátumát. A lejárt élelmiszereket dobd ki. Gondold át, hogy mennyit fogyasztasz el egy hónap alatt és csak a szükséges mennyiséget vásárold meg. Ezzel elkerülöd az ételpazarlást. Az üres üvegeket öblítsd ki és vidd el a szelektív gyűjtőbe, feltéve, ha pl. nem használod karácsonyi ajándék, pl. mécses elkészítéséhez, vagy nem teszed félre ehető ajándék, pl. narancslekvár készítéséhez, adagolásához.

Flakonok

Folytasd a fürdőszobában a rendcsinálást! Válogasd ki a lejárt szavatosságú kozmetikai és tisztálkodási szereket. Ürítsd ki és öblítsd ki a flakonokat! Mérlegeld, hogy érdemes-e alaposan kimosni, ugyanis túl sok vízre lesz szükséged a kőolajszármazékokat tartalmazó flakonok kitisztításához. Ne pazarolj! Ha nem mosod ki a flakonokat, dobd a szemétbe. Ha kimosod, alapos munkát végezz és dobd a szelektív gyűjtő műanyagokat tartalmazó rekeszébe. 

Utcai könyvszekrény

Folytasd a selejtezést az újságokkal, könyvekkel! A magazinokat, folyóiratokat add oda azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják. Örülni fognak a színes olvasnivalóknak.  Válogasd át a könyveidet és keress új gazdát a feleslegessé vált kiadványoknak. A kisgyermekes családoknak biztos, hogy kedves adományok lesznek a gyermekkönyveid. Ha nem találsz új gazdát az olvasnivalóknak, akkor keress a településeden utcai, más néven közösségi könyvszekrényt és helyezd el benne a köteteket.

Segélyszervezetek

Folytasd ruháiddal, cipőiddel a selejtezést. Vedd sorra a szekrényeidet. Válogasd ki azokat a ruháidat, amelyeket egy éve nem vettél fel, mert azokat nagy valószínűséggel már nem is fogod, és add oda segélyszervezeteknek. Gyerkőceid kinőtt ruháit és cipőit vidd el kisgyermekes ismerőseidnek, illetve szintén kínáld fel karitatív szervezeteknek.

Hulladékudvar

Nézz szét, hogy nincs-e valamilyen lom, soha nem használt vagy elromlott háztartási gép a lakásban.  Javíttasd meg és használd, illetve ha működőképes, csak neked nincs szükséged rá, add tovább. Ha javíthatatlan, vidd el a lakásodhoz legközelebbi hulladékudvarba.

Mosószappanforgács, ecet

Takarítsd ki a lakást! Családod egészsége és környezeted védelme érdekében használj természetes vagy bio tisztítószereket. A konyha, a fürdőszoba és a WC csempe, a mosogató, a kézmosó, a kád vagy zuhanyfülke, WC kagyló tisztításához jó hasznát fogod venni a mosószappanforgácsnak. Oldd fel jó meleg vízben és mosd le vele a csempét. A második lemosáshoz tiszta, meleg vizet használj. Természetes vízkőoldónak vízzel kicsit felhígított ecettel töröld át a porcelánt és a műanyagot. Hagyd rajta 10-20 percig a szert, majd most le. Mosd ki a függönyöket, sötétítőket, falvédőket, lábtörlőket. Mosópor helyett moss mosódióval! A színes ruhákhoz kitűnő természetes tisztítószer a mosódió, a fehér mosáshoz pedig tegyél a gépbe egy kis fehérítőt. A szobákban enyhén nedves, nedvszívó textillel portalanítsd a bútorokat, porszívóval a könyveket, a szőnyeget, a bútor kárpitját, majd porszívózz ki! Nedves textillel töröld át a szobanövények leveleit. Nyitott ablaknál dolgozz! Vond be a munkába családod tagjait is, a gyerekeknek is adj egy-egy részfeladatot életkoruk szerint. Mutasd meg, hogyan dolgozzanak, milyen munkát vársz tőlük. Ha ők is kiveszik a részüket a takarításból, jobban vigyáznak a szépen kitakarított lakásra. Ez jó módszer arra is, hogy később maguk tartsák rendben a saját szobájukat.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.