Pesterzsébeti Nemzetiségi Kétnyelvű Baross Óvoda beszámolója

Pesterzsébeti Nemzetiségi Kétnyelvű Baross Óvoda beszámolója

Pesterzsébet EWWR hét_12013. 11. 22-én tartottuk a Pesterzsébeti Nemzetiségi Kétnyelvű Baross Óvoda – Kindergarten Barossban az EWWR akció keretében meghirdetett „Legyen játék belőle!” elnevezésű programunkat.

Ez alkalomból elsősorban a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint az újrahasznosításra helyeztük a hangsúlyt: ezen a napon a gyermekek csak újrahasznosított, hulladékból Pesterzsébet EWWR hét_2készült játékokkal játszottak. Ezek egy részét otthon a családjukkal, a másik részét pedig az óvodában készítették el. Összesen 198 gyermek és hozzátartozóik (apa, anya, testvérek, nagyszülők), valamint az óvoda dolgozói vettek részt a programon, összesen kb. 430-an. A játékkészítés mellett szelektív hulladékgyűjtést rendeztünk: papír, műanyag, elektromos hulladék, ruha. A gyűjtést már a projektnap előtt egy héttel elkezdtük, és a begyűjtött dolgok egy részét a barkácsoláshoz használtuk fel. A fölösleges ruhaneműt behelyeztük a karitatív ruhagyűjtő konténerbe. Az elektromos hulladékot gondnokunk átnézte, a javítható dolgokat megszerelte és újra használatba helyezte, a többi dolgot pedig megfelelően, szelektíven szortírozva elszállíttattuk.

A figyelemfelhívás érdekében a helyi újság képviselője részt vett a programon és egy cikket is megjelentetnek a decemberi számban az eseményről.

Összegyűlt 280 kg papír, 54 kg PET palack, 410 kg műanyag kupak, 120 kg elektromos hulladék és 32 kg ruha. Összesen 325 db játék készült hulladékból.

A napot nagy sikerrel zártuk, a legötletesebb darabokból a következő hét folyamán kiállítást szerveztünk az óvoda folyosóján. A játékok közül többet az óvodában hagytak a szülők, így ezekkel még ma is játszanak a gyerekek. Készítettünk egy felmérést is, amely néhány, a napra vonatkozó kérdésből állt. Nagyon egyszerűen, aláhúzással kellett válaszolni.

1. Tetszetek a mai nap játékai?    igen/nem

Pesterzsébet EWWR hét_32. Ki segített neked ezt a játékot elkészíteni?  anya/apa/tesó/nagyszülő/egyéb:………….

3. Csökkent–e az otthoni hulladék mennyisége a hulladékgyűjtési időszak alatt?

látványosan csökkent/nem csökkent/kis mértékben csökkent

4. Máskor is részt venne ilyen programokon?   igen/ nem/talán

Az első kérdésnél 97 % volt az igen. A másodiknál: 12 % egész család; 48% egyik szülő; 22 % tesó; 10% nagyszülő, 8% egyéb (babysitter, barát, más rokon) volt az arány. 72% – nál látványosan csökkent 11%, nem csökkent, 17% kis mértékben csökkent az otthoni szemétmennyiség az adott időszakban.

A válaszolók 89 % szívesen részt venne máskor is, 11% pedig talán részt venne máskor is ilyen programokon.

A program egyik hozadéka, hogy nemcsak időszakosan rendezünk gyűjtéseket, hanem most már állandó jelleggel van az óvodában szelektív papír, műanyag, ruha és elemgyűjtő.

további cikkek

Magyar díjazottak az EWWR nemzetközi versenyén Kreatív hulladékkezelés
2023. ÉVI KÁRPÁT-MEDENCEI FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Egyéb
Túrázz és segíts! Itt a Tavaszi Nagytakarítás Egyéb
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.