Pesterzsébeti Nemzetiségi Kétnyelvű Baross Óvoda beszámolója

Pesterzsébeti Nemzetiségi Kétnyelvű Baross Óvoda beszámolója

Pesterzsébet EWWR hét_12013. 11. 22-én tartottuk a Pesterzsébeti Nemzetiségi Kétnyelvű Baross Óvoda – Kindergarten Barossban az EWWR akció keretében meghirdetett „Legyen játék belőle!” elnevezésű programunkat.

Ez alkalomból elsősorban a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint az újrahasznosításra helyeztük a hangsúlyt: ezen a napon a gyermekek csak újrahasznosított, hulladékból Pesterzsébet EWWR hét_2készült játékokkal játszottak. Ezek egy részét otthon a családjukkal, a másik részét pedig az óvodában készítették el. Összesen 198 gyermek és hozzátartozóik (apa, anya, testvérek, nagyszülők), valamint az óvoda dolgozói vettek részt a programon, összesen kb. 430-an. A játékkészítés mellett szelektív hulladékgyűjtést rendeztünk: papír, műanyag, elektromos hulladék, ruha. A gyűjtést már a projektnap előtt egy héttel elkezdtük, és a begyűjtött dolgok egy részét a barkácsoláshoz használtuk fel. A fölösleges ruhaneműt behelyeztük a karitatív ruhagyűjtő konténerbe. Az elektromos hulladékot gondnokunk átnézte, a javítható dolgokat megszerelte és újra használatba helyezte, a többi dolgot pedig megfelelően, szelektíven szortírozva elszállíttattuk.

A figyelemfelhívás érdekében a helyi újság képviselője részt vett a programon és egy cikket is megjelentetnek a decemberi számban az eseményről.

Összegyűlt 280 kg papír, 54 kg PET palack, 410 kg műanyag kupak, 120 kg elektromos hulladék és 32 kg ruha. Összesen 325 db játék készült hulladékból.

A napot nagy sikerrel zártuk, a legötletesebb darabokból a következő hét folyamán kiállítást szerveztünk az óvoda folyosóján. A játékok közül többet az óvodában hagytak a szülők, így ezekkel még ma is játszanak a gyerekek. Készítettünk egy felmérést is, amely néhány, a napra vonatkozó kérdésből állt. Nagyon egyszerűen, aláhúzással kellett válaszolni.

1. Tetszetek a mai nap játékai?    igen/nem

Pesterzsébet EWWR hét_32. Ki segített neked ezt a játékot elkészíteni?  anya/apa/tesó/nagyszülő/egyéb:………….

3. Csökkent–e az otthoni hulladék mennyisége a hulladékgyűjtési időszak alatt?

látványosan csökkent/nem csökkent/kis mértékben csökkent

4. Máskor is részt venne ilyen programokon?   igen/ nem/talán

Az első kérdésnél 97 % volt az igen. A másodiknál: 12 % egész család; 48% egyik szülő; 22 % tesó; 10% nagyszülő, 8% egyéb (babysitter, barát, más rokon) volt az arány. 72% – nál látványosan csökkent 11%, nem csökkent, 17% kis mértékben csökkent az otthoni szemétmennyiség az adott időszakban.

A válaszolók 89 % szívesen részt venne máskor is, 11% pedig talán részt venne máskor is ilyen programokon.

A program egyik hozadéka, hogy nemcsak időszakosan rendezünk gyűjtéseket, hanem most már állandó jelleggel van az óvodában szelektív papír, műanyag, ruha és elemgyűjtő.

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.