Pazarlás a művészet szemével

Pazarlás a művészet szemével

waste_smart_verseny_image_xlargeAz alkotás kifejező erejével igyekszik rávilágítani az emberi pazarlás mértékére és annak következményeire az Európai Környezetvédelmi Ügynökség. A kontinens 39 országából hívtak meg alkotókat a Waste•smART címet viselő versenyre azért, hogy a maguk eszközeivel fogalmazzák meg a problémát.

Amikor egy tárgyat már nem használunk, gyakran anélkül dobjuk a szemétbe, hogy számolnánk döntésünk következményeivel. Európában a probléma kezelése, illetve nem kezelése gyakran jár értékes erőforrások elvesztésével. Ráadásul az üvegházhatású gázok kibocsátásához és a szennyezés emberi szervezetre gyakorolt káros hatásához is hozzájárulunk így. Bár az újrahasznosítás bizonyos társadalmakban már a kulturális normák részét képezi, más országokban jócskán van lemaradás ezen a területen.

Ebből az alap gondolatsorból kiindulva hirdette meg Waste•smART (Pazarolj okosan) című versenyét az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, azaz a European Environment Agency (EEA) tavaly év végén.

Fotó, videó és karikatúra kategóriában indították útnak a megmérettetést, amire végül 29 európai országból 200 jelentkező küldte be munkáját.

Végül a meghirdetett 3 kategória mellett másik 2 elismerést is kiosztottak a zsűrizésre felkért kommunikációs szakemberek, az egyiket, az ifjúsági díjat a legfiatalabb, 18 és 24 év közötti jelentkezők között, a másikat, a közönségdíjat pedig internetes szavazás alapján.

A győztesek mindegyikének 500 euró összegű készpénz jár az elismeréshez, valamint az EEA idei, 2014. évi, a témához kapcsolódó rendezvényein és kiadványaiban is népszerűsíti, felhasználja a díjazott alkotásokat.

És a legjobbak…

A karikatúra kategória győztese: Stephen Mynhardt Írországból, a munkája címe: “Collective responsibility” (Közös felelősség)

waste_smart_verseny_collective_responsibility

A legjobbnak ítélt fotót Stipe Surać küldte be Horvátországból

waste_smart_verseny_image_xlarge

A videó kategóriában Sebastian Loghin munkáját találták a legjobbnak a bírák, a romániai alkotó rövidfilmjének címe: “Recycle” (Újrahasznosítás)

Az ifjúsági kategóriában a görög Konstantinos Pappas animációja lett a legjobb, a címe: “The Aim” (A cél)

Végül, de nem utolsósorban a közönségszavazást a spanyol Irene Sanfiel, művésznevén Zireja nyerte, a leadott 1800 szavazatból 573 voksot kapott a “The waste coast” (A pazarlás partja) című képe.

waste_smart verseny_waste_coast

Forrás: eea.europa.eu

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.