Papír vagy műanyag hulladék az elhasznált italoskarton?

Papír vagy műanyag hulladék az elhasznált italoskarton?

Italoskarton doboz_Tetra PakA kérdés nem véletlenül kerül elő újra és újra: ez az italcsomagolás háromnegyed részben papír, de tartalmaz műanyag és alumínium réteget is. Ennek megfelelően a válasz sem egységes: Budapesten és Győrben a papír, a fővároson kívül pedig jellemzően a műanyag gyűjtőedénybe kell helyezni az italos kartondobozokat.

italos kartonBár a lakosok nagy része tudja, hogy az italoskarton szelektíven gyűjthető, annak kapcsán általában elbizonytalanodnak, hogy melyik kukába dobják a tejes, gyümölcsleves dobozokat. Ezt a Tetra Pak® Hungária Zrt. megbízásából készített felmérés eredménye is alátámasztja.

A GfK Piackutató Intézet által elvégzett kutatás során a megkérdezettek 81,6 százaléka vélte úgy, hogy az italos kartondoboz is szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható. Azzal azonban általában nem voltak tisztában az emberek, hogy ennek az összetett csomagolásnak az elemei könnyen szétválaszthatók, és külön-külön is újrahasznosíthatók. Jelenleg – bár a tendencia növekszik – Magyarországon 100-ból mindössze 23 darab italos kartondobozt gyűjtünk vissza szelektíven.

Ezen igyekszik változtatni külön-külön és együtt is az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) és az italos kartondoboz minél nagyobb arányú hasznosításáért munkálkodó Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés is részt vett 2012-ben az OHÜ „Körforgó – Szelektív Forgatag!” elnevezésű, a környezettudatosságot és a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő roadshow-ján. A kampány mind a húsz állomásán, önálló standon mutatta be az érdeklődőknek egy turmixgép segítségével, hogyan lesz újra termék a hulladékká vált italoskartonból.

2013-ban az OHÜ nyújtott segítséget az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülésnek  „Vidám Doboz Napok” című akciójának sikeres megvalósításához, amelynek keretében 10 darab kilapított italos kartondoboz kedvezményes belépőt ért a Fővárosi Állat- és Növénykertbe.

Szintén 2013-ban az OHÜ „Intelligens kuka nincs, csak gondolkodó ember” elnevezésű, image-kampányában is helyet kapott az italos kartondoboz, amivel az OHÜ ugyancsak ennek a hulladéknak a gyűjtése körüli kérdéseket, félreértéseket igyekezett tisztázni.

ohu_szelektiv_2013_bb_bp_papir

Aki pontosan szeretne tájékozódni arról, hogy adott településen melyik hulladékgyűjtőbe kell tenni a kiürült italos kartondobozokat, keresse a hulladéktárolón azok rajzát vagy ellenőrizze városát a www.italoskarton.hu oldalon.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.