Pályázz te is új hűtőre, fagyasztóra!

Pályázz te is új hűtőre, fagyasztóra!

Hűtőcsere-programAz ősszel meghirdetett hűtőcsere-program még mindig nyitott, nőtt a pályázható összeg és javultak a feltételek is: max. 30e Ft A+, 40e Ft A++ vagy A+++ kategóriájúra cserélt hűtőszekrény, kombinált hűtőszekrény vagy fagyasztószekrény/fagyasztóláda. Ez vissza nem térítendő támogatás, vagyis vásárláskor a gép áránál ennyivel kevesebb pénzt kell magaddal vinni.

A pályázat fő célja a háztartások energiahatékonyságának növelése, de ösztönzi az elektronikus hulladék begyűjtését is (amelyet a megvásárolt hűtő/fagyasztó szállításakor ingyen elvisz a szállító). Csak elektronikus úton lehet pályázni, a pályázati portálon keresztül, ügyfélkapus regisztrációval rendelkező természetes személyeknek.

ellenőrzőlista - Hűtőcsere program pályázati feltételek

A pályázat menete:

 1. Ha még nincs Ügyfélkapus hozzáférésed a magyarorszag.hu oldalhoz, akkor menj el az okmányirodába, és igényeld meg (ingyenes, kellenek a hivatalos irataid).
 2. Szkennelj be néhány olyan dokumentumot (jpg, jpeg, png vagy pdf, max. 5 MB fájlméret megengedett), ami a rendelkezésedre áll, később szükség lesz rá:
 • Lakcímkártya mindkét oldala.
 • Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított nyugdíjas igazolvány.
 • Igazolás a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által folyósított ellátás törzsszámáról, saját vagy házastárs nevére szóló, nagycsaládos jogosultságot igazoló emelt családi pótlék igénybevételére való jogosultság dokumentumot (2013-as vagy 2014-es dátumú)
 • Hozzátartozói nyugellátás esetén: Igazolás a Nyugdíjfolyósító igazgatóság által folyósított ellátás törzsszámáról.
 • Amennyiben a pályázó házastársnak a nevére szól a nagycsaládos jogosultságot igazoló emelt családi pótlék igénybevételére való jogosultság dokumentum, szkenneld be a Házassági anyakönyvi kivonatot is!
 • Továbbá amennyiben a pályázó házastársnak a nevére szól a nagycsaládos jogosultságot igazoló emelt családi pótlék igénybevételére való jogosultság dokumentum, be kell szkennelni 1 vagy 2 dokumentumban a házastárs lakcímkártyájának mindkét oldalát, ill. régi típusú személyi igazolvány esetében a nevet és lakcímet tartalmazó oldalakat is!
 • Ha a jogosult kiskorú/gyámság alatt lévő személy, szükség lesz a Gyámság kijelölését igazoló okiratra, meghatalmazotti nyilatkozatra és a kiskorú/gyámság alatt lévő személy lakcímkártyájára is
 1. Írd fel annak az otthoni hűtőnek/fagyasztónak az adatait, amit szeretnél lecserélni: márka (ha ismert), típus, gyártási év, magasság, szélesség.
 2. Nézd meg a Forgó Morgó Kalkulátort. Válaszd ki, hogy mit szeretnél megvásárolni, és írd fel az adatait (márka, típus). A háztartási készülék cserével minimum 10%-os energia, vagy minimum 20 kg/év CO2 megtakarítást szükséges elérni, a kalkulátor segít a számításban.
 3. Jelentkezz be az Ügyfélkapus hozzáféréseddel, és töltsd ki a pályázati adatlapot, töltsd fel a beszkennelt dokumentumokat.
 4. Elbírálják a pályázatot, és elektronikus úton értesítenek a döntésről.
 5. Ha nyert a pályázatod, az értesítés után 30 napod van, hogy kinyomtasd a program által biztosított dokumentumokat (Támogatói Okirat, kereskedővel aláírandó szerződés), és megvedd a kiválasztott gépet (vagy annál jobb energetikai paraméterekkel rendelkezőt) egy regisztrált kereskedőnél. A kereskedő mindig ellenőrzi, hogy a kedvezményt már felhasználták-e (egy háztartás, ill. egy személy csak egyszer használhatja fel). A támogatott készülék házhozszállítási díja nem támogatott költség, a régi készülék átvételéért és elszállításáért azonban az új készülék házhozszállítása esetén a kereskedő nem számíthat fel díjat – vagyis amikor kihozzák az új hűtőt, ingyen elviszik a régit (Átadás-átvételi jegyzőkönyv készül).
 6. Legalább 3 évig kell használnod a megvásárolt gépet, ezt az NFM 3 éven belül bármikor ellenőrizheti. Helyszíni ellenőrzésen kérhetik a Támogatói Okiratot, a kereskedővel aláírt szerződést, a számlát és a kifizetést igazoló dokumentumot (pl. a kártyás tranzakciókor kapott papírt) és a pályázathoz tartozó egyéb dokumentumokat. Elvárás: „megfelelő figyelmet kell fordítani a pályázat megvalósítása során keletkező dokumentumok elkülönített és naprakész nyilvántartására”.

 

Bővebb információ a pályázatkezelési feladatok ellátására kijelölt ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft honlapján.

A pályázati útmutató letölthető a kormány honlapjáról is.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.